Любовен портал

Как първата любов ни променя завинаги

Никога не забравяме първата си любов. Нужна е само определена песен, споменаване на името и изведнъж отново сте на 15 години. В главата ти нахлуват спомени за очите му, усмивката, начина, по който мирише. Понякога е толкова реално, че ако затвориш очи и си в миналото за част от секундата, преди да се върнеш в реалността.

Според психолозите е напълно нормално да се изгубвате от време на време в спомена за тези трепети. А розовите лещи, през които ги виждате, са много повече от щастлива носталгия. Ето как първата любов променя мозъка ви и поставя началото на бъдещите ви отношения.

1. Вгражда живи спомени в мозъка

Все още можете да чуете закачливия смях на първата си любов и да усетите как пеперудите започват да пърхат, нали? Тези спомени остават в ярки цветове, докато други са сиви и пиксализирани. Терминът за това е флаш памет. Тези моменти, както повечето, които се случват при първи любовни срещи, ангажират всички сетива наведнъж, създавайки уникална комбинация от емоция и изненада, която се вгражда в мозъка завинаги.

2. Създава калъп за всички следващи връзки

Тази първа любов създава „шаблон“, който се превръща в светия Граал на връзките и с него ще измерваме всички бъдещи партньори. Сюзън Андерсен, психолог от Ню Йорк, е на мнение, че „Мощните първи връзки могат да отпечатат татуировка в ума ви, който се активира при по-късни взаимодействия“.

3. Помага ни да определим какво е любовта

Първата любов променя възприятието ни за това, което е възможно. Д-р Нанси Калиш, професор по психология в Калифорнийския държавен университет в Сакраменто, твърди, че цялото това преживяване на даване и получаване е толкова ново и непознато, че трябва да изследвате заедно неизвестното, за да стигнете до заключение какво е любовта.

4. Оформя чувството за идентичност

Бестселърът на психологическа тематика „Ролята на романтичните отношения в развитието на подрастващите“ затвърждава теорията, че първата любов през тийнейджърските години играе важна роля за формирането на нашето чувство за идентичност. Ако връзката ни е положителна, ние развиваме увереност и усещане, че сме привлекателни и желани. Отрицателният опит, от друга страна, може да има неблагоприятни ефекти върху самочувствието ни.

5. Първата любов учи да опознаваме в дълбочина другите

Голяма е вероятността първата ви любов да е човек, с когото сте израснали или учили заедно. Те са били с вас по време на някои неудобни и неприятни етапи, свидетели са на вашите триумфи и провали. Те са били най-голямата ти подкрепа и рамото, на което да плачеш. Изграждането на силно доверие, въз основа на споделени дълбоки преживявания, ни учи какви трябва да са истинските отношения.

iwoman.bg

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Share
Published by
Елена Дюлгерова

Recent Posts

Как да не изглеждате отчаяни в любовта?

Никога не показвайте несигурност...

39 минути ago

Сатанински секс: Румънски гуру води жени в Париж на „просвещение“

Разследване разплита измама с момичета от 30 държави...

2 часа ago

Най-много двустайни жилища са пуснати в експлоатация 2023 г.

Северозападният район е с най-малко новопостроени жилища...

2 часа ago

3 зодии, които ги чака голяма трансформация преди лятото

Тези знаци са готови да се впуснат в нови пътешествия...

2 часа ago

Скок на покупките на имоти у нас от чужденци

В куротите най-много са сделките в Банско и Слънчев бряг...

2 часа ago

Виктор Уембаняма е новобранец номер 1 в НБА

Французинът бе избран с пълно единодушие...

3 часа ago
image0 (9K)