Как ще бъдат ощетени работниците от премахването на клас „Прослужено време“ ?

Дискусия за това как въпросът за т. нар. клас „Прослужено време“ се третира в Европа.

[ad id=“225664″]

В предаването „Преди всички“ по БНР Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че в много страни той съществува:

„Добре е да се поговори темата, за да се види как стоят нещата и в други европейски държави, как се начислява такава добавка за стаж и в Щатите и в Канада, и в някои международни организации Тъй като когато някой твърди че води добросъвествен разговор е добре да го прави въз основа на факти, не на внушения.

10 европейски държави разгледахме. В 2 от тях добавката е премахната под натиска на външни институции. Това са Гърция и Румъния. В други държави като Белгия, Австрия, Дания, Словения, Италия тази добавка се прилага и има държави като Чехия, където стажът се отразява чрез стария клас, тъй като в България в момента няма такъв. Т. е. практиката е изключително богата, но със сигурност добавката зависи от броя на годините., които човек е работил. Това е нещото, което се опитват да премахнат национално представените работодателски организации“.

[ad id=“255238″]

Според нея целта на исканията за премахването на добавката у нас е спирането на нарастването на минималната заплата:

„Темата всъщност въобще не им е процент прослужено време, тъй като по този начин те просто се опитват да замразят минималната работна заплата. Твърденията им, че процент прослужено време е 12% от разходите а труд, са несъстоятелни. Такива данни няма. Напротив, ако погледнем отчетите в Търговския регистър на някои от дружествата, които са публикували отчетите си за разходи и заплати, можем да намерим дял от 1,5, 2,5% от разходите за заплати“.

Ваня Григорова каза и как точно ще бъдат ощетени хората:

„Ощетяването ще бъде в промяната и цялостната философия за тази добавка, тъй като вариантите за такава добавка са основно два. Единият е въз основа на прослужените години, вторият е въз основа на т. нар. принос или представяне на работника. Само че вторият вариант е изключително субективен. Днес ще представя един абсолютно реален пример с фишове за заплати , в които се вижда, че когато работодателят е издразнен от нещо, бонусът, който е всъщност 50% от заплатата, автоматично намалява с 50%. Ето това е причината да настояват за бонуси за представяне или за ефективност, както обичат да казват те“.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)