Калоян Бояджиев, премиер солистът на Норвежката опера – в Стара Загора

Триптих от авторски спектакли на трима родни хореографи, работещи по целия свят обединява представлението „Балет без граници“ на Старозагорската опера. Премиерите са на 24 юли и 25 юли от 21 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ в Стара Загора. Спектаклите са на Владимир Ангелов, който работи в САЩ, на Калоян Бояджиев от Норвегия и Християн Бакалов във Франция.

Творбата, която ще представи Калоян Бояджиев е Picture Perfect. В превод това означава „Съвършена картина“.

„Всъщност това е жаргонен израз, който се използва, когато се прави фотография. Фотографираният трябва да замръзне в идеалната поза, да е усмихнат, привлекателен, сякаш позира за корица на списание. Идеята е провокирана от значението, което модерното общество отдава на външния вид и бясното желание на хората да изглеждат като супер модели. Обществото е забързано, прави си изводите за един човек от моментното впечатление, без да си прави труда да го опознае. Никой  не се интересува какъв човек си, а как изглеждаш. На това се дължи и стремежът към перфектния вид. Красотата се свежда до определен стандарт, а за мен тя е сложно понятие, нещо което не се поддава на шаблонизиране. Измежду предложените от мен заглавия, това е хореографията, на която се спря Силвия Томова. Винаги се опитвам да правя хореографии с нечетен брой танцьори и тази творба не прави изключение – участват седем изпълнители.  Музиката е електронна и минималистична, представлява колаж, който сам съм подбрал.”, споделя хореографът Калоян Бояджиев.

Хореографията, която ще бъде показана в Стара Загора е първата авторска творба, с която Калоян се представя пред българска публика.

Калоян Бояджиев е роден в София през 1977 г. Постъпва в Държавното хореографско училище през 1986 г.

През 1995 г. започва работа в The State Theater Ballet Pretoria, Южна Африка, кадето е младши солист до 2000 г. От 2000 г. до 2002 г. танцува в Софийска опера и балет.

От 2002 г. до момента е солист на Националния балет на Норвегия.

Някои от ролите му са: Ромео и Меркуцио в „Ромео и Жулиета“, Базилио в „Дон Кихот“, Джеимс в „Силфида“, Колен в „Зле опазеното момиче“, Алберт в „Жизел“, Джон в „Зорба Гърка“ и др.

Носител на награда за модерен танц от Балетния конкурс – Претория 1997. Има номинация за Кристална Лира (2001) и Vita Award for Ballet, South Africa (1998). Отличен с наградата на Vita Award for Ballet (1999).

Калоян Бояджиев е възпитаник на Националното училище за танцово изкуство с педагог Илиян Дрангажов, още като ученик участва в спектаклите на балет „Арабеск“ и в Софийската опера и балет. Едва  шестнайсетгодишен, през 1993 г. Калоян е поканен да е част от култовата трупа за модерен танц „Амарант данс студио“.  Следващата година е финалист на Парижкия международен балетен конкурс и получава предложение за работа от две места – Младия балет на Франция и Държавния театър на ЮАР в Претория. По съвет на Илиян Дрангажов Калоян заминава за далечната Претория, където за по-малко от пет години се издига до позицията на първи солист и танцува централни партии в почти всички спектакли.

Съвсем млад, родният ни талант получава огромния шанс да надгради професионалното си развитие с репертоар на Бурнонвил, Аштън и Макмилън. Ескалиращото напрежение в Южна Африка го принуждава да се върне в София.

През периода 2000 – 2002 г. българската публика има възможността да се наслаждава на майсторството на младата ни звезда. Като солист на Софийския национален балет Калоян танцува в множество спектакли –„Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Жизел“.

Най-ярки и запомнящи са превъплъщенията му в Джон от „Зорба гъркът“, Джеймс от „Силфида“ и Базил от „Дон Кихот“.  Калоян Бояджиев не се задържа задълго на родна сцена. През 2002 г  Дина Бьорн (по това време директор на Норвежкия национален балет) го кани на прослушване в Осло. Следва моментално назначение още същия сезон, а шест месеца по-късно Калоян Бояджиев е премиер солист в една от най-богатите и престижни балетни компании в Европа.

Наред с централните роли в целия класически репертоар той получава уникалния шанс да танцува в хореографии на американските легенди Джордж Баланчин и Глен Тетли, да работи  с личности като Иржи Килиан, Уилям Форсайт, Матс Ек, Начо Дуато, Александър Екман, Пол Лайтфут и Сол Леон. През 2005 г. младият премиер солист на Норвежката опера поставя първата си творба “Open for discussion”.

В следващите години поставя общо десет заглавия за балета в Осло. През периода 2015 – 2018 г е поканен за ръководител на новосъздадения Национален балет на Норвегия 2 (младежката трупа към театъра). Калоян Бояджиев  изгражда една от най-успешните младежки компании в света, като я обогатява с класически и модерни заглавия на световни хореографи.

През 2016 г Калоян Бояджиев поставя в Осло първия си цялостен балетен спектакъл „Лешникотрошачката“, който става важна част от репертоара на компанията, номиниран е от списание Dance Europe в категория за най-добра премиера и получава висока оценка от норвежката балетна критика. През следващия сезон Калоян Бояджиев е поканен за хореограф на Шекспировата творба „Сън в лятна нощ“. Постановката е замислена като супер продукция, за чиято сценография е поканена световната архитектурна компания „Снохета“, известна най-вече с проекта и реализацията на гениалната сграда на Операта в Осло, а също така и на новата библиотека в Александрия и Мемориалния монумент „11.09.“ в Ню Йорк. Последният творчески ангажимент е категорично доказателство за високата оценка на таланта и способностите на нашия сънародник.

 


image0 (9K)