Камбуров: Не искам да съм в тежест на Берое

 

Новият рекордьор по най-много голове в елита на родния футбол Мартин Камбуров даде интервю за сайта Nostrabet.com, цитиран от ЗАРАТА.

 

Г-н Камбуров, успяхте ли да осъзнаете вече постигнатото?

– Първоначално е трудно да осмислиш постигането на нещо подобно. Нормално е, все пак говорим за подобряване на рекорд, който е на 47 години и изглеждаше изключително трудно изобщо да бъде доближен. Щастлив съм с тези 254 попадения и постепенно може да се каже, че възприемам успеха в неговата цялост.

Минавали ли са фаталистични мисли през главата ви?

– Абсолютно, имаше напрежение в последните мигове и щеше да е странно, ако не беше така. Най-нормалното нещо е. Нищо не пада като даденост. Пътят е страшно дълъг, докато стигнеш до 254 гола. Много лишения и труд стоят зад тези попадения. Имаше напрежение и няма да е изобщо нормално, ако то отсъства напълно. Около 2019 година действително повярвах, че този рекорд може да бъде подобрен. Преди това знаех, че разстоянието до постижението е доста сериозно и трябваше да поддържам темпо от порядъка на 15-20 гола на сезон. Говорим за период от 2014 година до сега. След като се върнахме от паузата, свързана с коронавируса през 2020-а година, може би си помислих, че надали ще стигна рекорда. Когато се върнах и станах голмайстор за 6-и път на първенството, отново повярвах, че постижението е обозримо. Коронавирусът обаче ме затвори за доста дълго време вкъщи и имаше моменти, в които си мислех, че това е краят.

Вече сте на 41 години и сякаш сте постигнали всичко, каквото сте търсили във футбола. Мислите ли вече за окачване на бутонките?

– До декември имам договор с Берое и искам да съм максимално коректен към тима, с който имаме страхотна връзка от 4 години насам. Аз вкарах доста голове за тях, а те ми помогнаха да имам възможност да догоня този невероятен рекорд. Нека мине този период, да почина и чак след това ще мисля дали да продължа кариерата си, или да окача бутонките.

Имате ли амбиция да гоните рекорда на Георги Илиев за най-много мачове в българския елит?

– Да, доста хора пишат и напомнят за този рекорд, но за мен постижението за голове е невероятното нещо, с оглед на тези 47 години, които минаха от поставянето му от страна на Петър Жеков. Не е моята цел да подобря рекорда, влизайки за по 10-15 минути на мач като резерва. Свикнал съм винаги да съм водеща фигура, никога не съм стоял на скамейката, за да се чувствам в тежест на даден клуб, в този случай на Берое. Всеки рекорд е важен, но моята цел беше изцяло насочена към този за голове.

Виждаме огромен спад на качествени 9-ки у нас през последните години. На какво отдавате тази липса?

– Мисля, че се вкарват твърде много чужденци, които вземат мястото на родните футболисти, и тази тенденция се наблюдава в доста клубове. От друга страна, явно не произвеждаме толкова качествени млади играчи, което принуждава клубовете да пазаруват от чужбина. Комплексни са нещата.

Виждате ли млад български нападател, който да може да поведе и националния отбор?

– Ами Наско Илиев изпълнява функцията за момента. Мисля, че се справя доста добре. Той е най-добрата ни опция за момента като нападател.

 


image0 (9K)