Канада спира временно ваксината на „АстраЗенека“ за голяма част от хората в страната

Канада спира временно употребата на ваксината на компанията „АстраЗенека“ срещу COVID-19 при хора под 55 години, съобщава „Ройтерс“. Здравните власти в страната искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината, по възраст и пол.

Решението е взето след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на образуване на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи – смърт след ваксинация, предимно при млади жени. В Канада, където са поставени около 307 000 дози на „АстраЗенека“, не са регистрирани подобни случаи, отбелязва „Ройтерс“.

Канадският Национален консултативен съвет по имунизация посочва, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на „АстраЗенека“ при хората, които са на възраст от под 55 години.

„До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат идентифицирани и лекувани повече подобни случаи“. Това отбелязват от Канадския Национален консултативен съвет по имунизация, цитирани от БНР.

„По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от коронавирус COVID-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки. Поради това тя може да бъде предлагана с „информирано съгласие“, обяви комитетът.


image0 (9K)