Каракачанов: Не може в 21-ви век в България да има две държави!

Не може в ХХI век, в правова страна като България, да съществуват две държави. Това каза пред радио „Фокус“ вицепремиерът Красимир Каракачанов по повод изготвената от него Концепция за решаване на проблема с несоциализираните цигански групи.

„Едната държава е тази за хората, които са принудени да спазват законите, да си плащат данъците, да учат, да си търсят работа, а другата част е България на онези несоциолизирани части от циганското население, които смятат, че имат само права, а нямат никакви задължения“, коментира Каракачанов. Той добави, че въвеждането на общ таван на социалните помощи е една от приоритетните точки, защото е недопустимо да се вземат помощи за трайно безработен, за детски надбавки и средства по ТЕЛК-ове. „Ще бъде въведено и задължително образование за циганите“, уточни вицепремиерът.

„Гетата са един развъдник на неграмотност, престъпност, проституция, наркотици, ниска култура и ниски хигиенни условия. Гетата трябва да бъдат премахнати и там, където общините предоставят на представителите на циганската общност земи, за да могат те да си построят жилища, това строителство да става с тяхно участие, тоест с участието на самите бъдещи собственици, а не да получават нещо наготово, което след това ще разрушават. Също така задължително изграждане на трудови навици, изграждане на центрове, в които тези хора, които са пропуснали да ходят на училище и не са придобили никакви професионални и трудови навици, да могат по тези програми по социализиране, по които се отделят огромни пари, да отидат там и да се научат на някаква професия, за да работят“, поясни вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Той каза още, че по отношение на високата раждаемост ще се въведат стимули за грамотната раждаемост, за да може да се ограничи маргиналната Той уточни обаче, че създаденият документ е само концепция и след две седмици, времето в което хората ще имат възможност се запознаят с нея, ако има допълнителни идеи, министър Каракачанов увери, че те ще бъдат удовлетворени. След това документът ще бъде внесен в Министерски съвет, каза още вицепремиерът.


image0 (9K)