Каракачанов: Няма да подкрепим Северна Македония за старт на преговори с ЕС

Не стигнахме до никакво ново решение със Северна Македония и няма да дадем съгласие за започване на преговорите. Това каза вицепремиерът Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна за разговорите с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, предаде „Фокус“.

„Ние сме за членство на Македония в ЕС, но смятаме, че договорът от 1 август 2017 г. не се изпълнява, както са неговите разпоредби. Има забавяне както на работата на Историческата комисия, самите решения на историческата комисия са малко на брой, а според македонската страна са много наброй, въпреки това те не се обявени публично и не се провеждат като част от тяхната държавна политика. Не наблюдаваме никаква промяна по отношение на езика на омразата не само от страна на медии, защото аргументът, който се изтъква е, че медиите са частни и не могат да бъдат контролирани, няма да коментирам това доколко и в каква степен е вярно, но има и държавни медии, има и институции, които употребяват същия език на омразата и насаждат негативизъм и омраза към българския народ, България и всичко българско“, каза още Каракачанов.

Той отчете, че няма промяна на учебната система, чрез която се генерира омразата към българския народ, както и на всички онези знаци, паметници и плочи, които не отговарят на историческата истина и второ също с надписите и значението, което им се придава, навяват омраза към българския народ.

По думите му без да се предолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на база на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане, няма как България да има друга позиция освен тази, която е заявила. А именно, че няма да даде съгласие за насрочване на първата междуправителствена конференция за започване на преговори с Република Македония“, каза още вицепремиерът.

Каракачанов изтъкна, че България е направила много, откакто е признала Македония като суверенна и независима държава, както и в последните три години.

„За съжаление може би управляващата коалиция в Скопие смята, че след като един път сме отворили вратата за НАТО, България може да бъде притисната или под разни други политически конюнктурни съображения да се съгласи да отмени своята рамкова позиция от миналата година и декларацията на парламента. От наша страна многократно е обяснявано, че българското правителство няма никакво намерение и не може да прескочи решение на българския парламент, тъй като България е парламентарна република. За нас въпросът остава открит. Последните разговори бяха във вторник. Те продължиха доста дълго време. Те продължиха доста дълго време до късния след обяд с малки прекъсвания. На следващия ден в сряда имаше онлайн конференция, на която присъствахме аз и г-жа Захариева като вицепремиери, на която ние не стигнахме до никакво ново решение. То основно поради нежеланието на колегите от Скопие да приемат много ясно заложените в българската рамкова позиция постановки“, каза още Каракачанов.

 


image0 (9K)