Каракачанов обяви краха на „Обединени патриоти“

Коалицията „Обединени патриоти“ я няма, не го ли разбрахте. Това каза пред журналисти лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след като заседанието на коалиционния съвет се разтури със скандал, предаде „Фокус“.

Попитан защо си тръгва от коалиционния съвет, Каракачанов заяви: „То няма такъв. Първо, чакаме „Атака“ 30 минути, идват и започват скандали и обструкции. Няма смисъл“, заяви още Каракачанов. На въпрос как ще продължи да бъде коалиционен партньор на ГЕРБ, Каракачанов отговори: „Ще разберете“. „Обединени патриоти“ свикаха коалиционен съвет, но почти веднага след като и тримата лидери – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров се събраха, заседанието се разтури.

„Аз създадох коалицията „Обединени патриоти“, ВМРО и НФСБ я развалиха“, каза лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Във връзка с твърдението на Красимир Каракачанов, че няма коалиция „Обединени патриоти“, Сидеров заяви, че не може да коментира думите му. „Атака“ поискахме вие медиите да присъствате на нашата среща. Те – ВМРО и НФСБ не поискаха“, заяви още Сидеров.

На въпрос дали има такава коалиция, Сидеров попита: „Според вас има ли? Не виждам да има такава коалиция, която се крие от медиите и се крие да се събере и нещо да каже, което да е задкулисие. Аз не искам задкулисие, затова настоях да бъдем пред вас“, посочи още Сидеров.

Според него задкулисието е основен проблем не само на малката коалиция, а на цялата държава.

„Нашето желание беше да няма задкулисие, тяхното желание беше да има. След това всеки да го предаде според неговото виждане“, уточни още Сидеров. В отговор на въпрос как ще продължи да работи, Сидеров заяви, че както досега. „Вие какво смятате, че ще си сменя ДНК-ато ли“, провкира той журналистите. „Аз казах в момента още , в който направиха задкулисно заседание, в което решиха, че няма да бъда председател. Тук не е до моето председателство, а до погазване на споразумението между трите партии. Искахме това да обсъдим, но пред вас медиите. Още тогава те нарушиха възможността управляващата коалиция с ГЕРБ, казах ви го много добре. Тази коалиция беше поставена под въпрос, но не я поставих аз, не я постави Чуколов, нито моите колеги от „Атака“, а Симеонов и Каракачанов. Нека те да отговарят защо поставиха под въпрос управляващата коалиция“, обясни Сидеров.

На въпрос дали напуска тази коалиция, Сидеров посочи, че те вече са я напуснали. „Аз я създадох, те я развалиха“, допълни още Сидеров.

Колегите от ВМРО и НФСБ напуснаха коалиционния съвет, защото се уплашиха от камерите, заяви още Сидеров.

„Атака“ сме тук и сме последните, които напускаме коалиционния съвет. Колегите от ВМРО и НФСБ не знам защо напуснаха. Уплашиха се от камерите. Ние поканихме вас медиите да присъствате, защото искаме всичко това да е прозрачно. Те се уплашиха, скочиха и казаха, че това е недопустимо“, посочи още Сидеров. Според него това е цялата истина.

„Никой никого не е обиждал. Ние просто пожелахме от „Атака“ вие медиите, които стоите така или иначе толкова време тук и да заснемете нашата среща. Толкова много се интересувате от това как вървят отношенията в тройната коалиция. Ние искахме да заснемете“, заяви още Сидеров. „Чакам премиерът Бойко Борисов да потърси разговор с мен“, допълни той.

На въпрос дали ще търси разговор с премиера Бойко Борисов, Сидеров отговори: „Нека той да потърси разговор с мен“. Попитан дали е потърсил, лидерът на „Атака“ посочи: „Чакам го да потърси“.

В отговор на питане дали ще напусне парламента, Сидеров попита от своя страна дали Каракачанов и Симеонов дали ще напуснат постовете си. „Обмислям такава възможност, когато реша, ще ви уведомя“, обеща лидерът на „Атака“.

„Напуснахме коалиционния съвет, защото нямаше нормални условия за провеждането му.“ Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов след като представителите на партията му напуснаха заседанието на коалиционния съвет на малката коалиция. По думите му съветът е имал решава тежки проблеми с бездействието на групата „Обединени патриоти“.

„Това е точка, която внесоха колегите от „Атака“. Ние приехме да я разглеждаме тази точка. Решихме, че това ще бъде първа точка. В един момент в самото начало на дискусиите, докато избираме водещ на заседанието, не знам кой, но под разпореждането на г-н Сидеров, ви покани вас. Станахте свидетели на тази унизителна сценка, на това блъскане. Не мисля, че по този начин има нормални условия за провеждането на коалиционен съвет в това помещение с толкова камери“, заяви още Симеонов.

Според Симеонов явно е важно преминаването от скандал в скандали копиране на модела на политическо поведение на Корнелия Нинова. „Не виждам желание в коалиционните си партньори за диалог. Как така ще се води диалог в едно тясно помещение, с прекъсване, с надвикване. То поначало разговорът не започна добре“, допълни Симеонов.

На въпрос дали това е било подготвен сценарий, Симеонов заяви: „Повече от да. При цялото ми уважение към медиите, ние не сме канили медии на тази среща, нито сме я обявили отворена. В един момент, когато се събрахме, че вън в коридора е пълно с камера и с журналисти. Много добре знаете, че има срещи, на които са канени медиите и на които не са канени. В наше лице ние с ВМРО не сме канили медии, става ясно, че са поканени от „Атака“. След като са поканили много медии и се стига до това блъскане вътре, това каране вътре унизително за нас и за вас, това е сценарий на „Атака“. Целта е медиен скандал“, заяви още Симеонов.

На въпрос защо не са останали вътре да си говорят, Симеонов заяви, че вътре не е можело да се диша от толкова хора. Той посочи, че Валентин Касабов не се е провъзгласил за съпредседател, защото 20 души са гласували за него. „Има достатъчно грамотни юристи между нас“, заяви още Симеонов.

„Година от „Обединени патриоти“ не сме се събирали, което говори за парализа на коалицията“, коментира още Валери Симеонов.

Симеонов посочи, че само тримата лидери от „Обединени патриоти“ не са се събирали може би година.

„Може и повече да е. Имахме сбирка при г-н Борисов на коалиционен съвет на управляващата коалиция, която беше буквално преди гласуването на закона за бюджета за политическите партии. По този повод имахме съвещание при г-н Борисов. Не мога да ви кажа, кога беше. Мисля, че няма месец. Година преди това не сме се събирали трите партии. Това говори за парализа на коалицията, което не е добре. Това продиктува смяната на г-н Сидеров и избора на ново ръководство“, заяви Симеонов.

На въпрос как ще продължи да работи ПГ на „Обединени патриоти“, Симеонов заяви, че лично за себе си не може да предвиди едно заседание, на което изведнъж стават някакви скандали.

От време на време сме единни в многообразието, коментира министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред журналисти преди коалиционния съвет.

На въпрос дали е елиминирал Волен Сидеров, той посочи, че не го е елиминирал.

„Ако говорим за някакви нарушения, за морала, да се върнем няколко месеца назад и ако ми посочите един случай, в който аз съм казал нещо за него лошо или дори лека критика, елате и ми кажете. Свидетел съм и до ден днешен на това вече как три месеца, даже станаха четири месеца, на едно неспирно плюене по адрес на ВМРО“, коментира Каракачанов.

Във връзка с мнението на коалиционните му партньори за самолетите, Каракачанов отговори: „Моите коалиционни партньори са големи зрели мъже. Даже са ми батковци. Те имат право на свое мнение Аз не мога да си позволя на хора 10 години по-големи от мен да им давам акъл“, заяви още Каракачанов.

На въпрос дали е имал разговори с държавния глава преди да наложи вето, Каракачанов заяви, че не е имал и че днес се е прибрал от Македония.

„Не намирам за резонни мотивите, че трябвало още да се обсъжда и че едва ли не, ако парламентът беше гласувал в едно пленарно заседание ратификацията, а го беше оставил за тази седмица, щяла да се родят нови мотиви“, посочи Каракачанов. Според него две години и половина се говори по тази тема. „Обществото и по този въпрос е на две различни мнения. Не малка част от хората като чуят, че самолетът е американски, са против. Ако беше руски, сигурно другата щяха да са против. За мен е по-важно какво мислят ВВС, а те подкрепят“, допълни още Каракачанов.

Министърът отчете, че уважава мнението на президента Румен Радев и неговите професионални качества.

„Той е професионалист в тази област. Оттук нататък смятам, че всяко едно забавяне би довело само до оскъпяване на цената и по-неблагоприятни условия за един бъдещ договор“, уточни още министърът.

Първи на заседанието дойдоха лидерът на НФСБ Валери Симеонов, заместник-председателят на партията Валентин Касабов, депутатът Христиан Митев и Юлиан Ангелов от ВМРО. Към тях се присъедини и лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

По-късно дойде Волен Сидеров заедно със заместник-председателя на партията Десислав Чуколов и Магдалена Ташева.


image0 (9K)