Каракачанов: Този път няма накъде да се отстъпва за Северна Македония

„Този път няма накъде да се отстъпва за Северна Македония, няма нужда да се отстъпва.“ Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти.

„Позицията на България е много ясна още от подписването на договора от август 2017 г., утвърдена е по един много по-ясен и категоричен начин с рамковата позиция от 9 октомври миналата година. Тази позиция е одобрена единодушно от българския парламент. Следотаветлно ние няма как да мръднем от позиция, която е на българския парламент. За съжаление колегите в Скопие подцениха ситуацията, разчитаха, че някой друг ще им свърши работата. Този път няма накъде да се отстъпва и няма нужда да се отстъпва. Практиката показва, че добрите намеренията на България не се споделят от нашите колеги в Скопие“, заяви още Каракачанов.

Във връзка с твърдението на Зоран Заве, че България е нарушила Договора за добросъседство, Каракачанов коментира: „Това само ме убеждава, че той и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. Чл. 2 в договора пише много ясно и категорично, че България ще подкрепя Република Македония, за да постгине критериите за членство. Критериите“, подчерта Каракачанов. Той отчете, че един от тях е решаване на двустранните проблеми със съседите. „Те явно нямат желание. Ние си изпълняваме договора. Договорът не се изпълнява от сксопска страна“, каза още Каракачанов.

По думите му явно в Скопие е имало очакване, че някой от някъде, било от Германия, било някой в Брюксел ще притисне България и тя ще отстъпи.

„Нашите тези са ясни, ние сме ги повтаряли, повтаряли и повтаряли. Правим един анекс към договора. Слагаме конкретните срокове като условие за изпълнение, очакваме декларация в писмен вид като решение, подписано, че те нямат и в бъдеще няма да имат нито териториални, нито малцинствени претенции. Приемат истинската теза, че историята и културата на населението в географската област Македония до 1944 г. е част от българската културна история. От тук нататък нещата са много ясни“, каза още Каракачанов.

По-рано днес Александър Сиди, депутат от ВМРО, разпространи следната позиция във Фейсбук:

Днес България наложи вето на членството на Република Северна Македония в ЕС. Вето не на Македония. Защото Македония, Мизия и Тракия са земите на Майка България! Днес наложихме вето на онази Северна република, която сърбите насилствено, кърваво откъсваха от България повече от век. Откъсваха яростно парче по парче, убивайки човек по човек. Прекрасно описано от френския автор Анри Пози още в трийсетте години на миналия век.

Днес България наложи вето на сърбоманската омраза в Скопие. Днес – на шести ноември. Денят, в който пада убит за същата тази наша Македония Черньо Пеев – Христо Чернопеев – български офицер от Дерманци, Плевенско.

Виден деец на ВМРО, член на ръководството, участник в аферата „Мис Стоун“ и в освобождението на Кавала. Войвода, паднал убит в бой със сърбите при Криволак. Погребан в църквата на Ново Село, Щип (родното място на Ванчо и Тодор). А гробът му е унищожен от сърбоманите през 1945 г.

Днес България наложи вето на сърбоманската омраза в Скопие. Днес, на шести ноември. Ден, в който сърбите ограбват от България Западните български покрайнини. Денят, в който е начертана черната граница. Тя разсича 25 български села – Груинци, Стрезимировци, Петачинци, Банкя, Врабча, Долна Невля, Ресен и др., като разделя къщи, дворове, ниви, извори, кладенци, гробища, пътища, семейства, роднини и приятели. Граница, която разделя брат от брата, покойник от опечалените.

Днес България наложи вето на сърбоманската омраза в Скопие! Днес, на шести ноември… В памет на Христо Чернопеев. В памет на всички български мъченици от Западните български покрайнини!

Днес ветото бе обявено от Красимир Каракачанов – председател на ВМРО!

Време е Заев и компания, както и техните господари в Белград, да проумеят, че колелото на историята се върти! И днес, в деня на Западните покрайнини, в деня на смъртта на Христо Чернопеев, България е регионална сила, с която трябва да се съобразяват! Време е историческата несправедливост да бъде възстановена! България няма да предаде своя национален интерес! България няма да предаде своята Македония! България няма да предаде своята история и език! Защото където е текло, пак ще тече…

Днес България наложи вето на сърбоманската омраза в Македония!

България над всичко!

 


image0 (9K)