Карантина за българските граждани въвежда европейска страна, през нея пътуват много наши сънародници

Унгария въвежда от сряда нови ограничения за трансграничните пътувания.

Целта е да бъде предотвратено разпространяването на заразата от новия коронавирус след взривовете от нови случаи в няколко страни. Това обявиха от кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. Българските граждани, които влизат в страната, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, отбелязва БНР.

Унгарските граждани, връщащи се от високорискови страни, класифицирани в „жълта“ и „червена“ категория, ще трябва да преминат медицинска проверка на границата и да се подложат на 14-дневна карантина, дори ако не са заразени. Това може да се избегне само с два отрицателни теста за Covid-19 от предишните пет дни, обвиха от унгарското правителство.

Същите мерки ще бъдат прилагани спрямо чужденци, идващи от „жълти“ страни, но на тези от „червените“ ще бъде отказан достъп. България е класифицирана в категорията на „жълтите“ държави. Сред тях са и Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция, както и Обединеното кралство

Балканските страни Албания, Косово и Черна гора, както и Украйна са в „червената“ категория. Хърватия обаче, която е популярна туристическа дестинация за унгарците, не е поставена в ограничителния списък.

Той ще бъде преразглеждан регулярно.

Транзитният и товарният транспорт, както и бизнес пътуванията, са изключени от рестрикциите, но медицински проверки са възможни.

В Унгария, която е с население от около 10 милиона души, са регистрирани 4247 случая на заразени с опасния коронавирус. Смъртните случаи сред тях са 595 (worldometers.info).

 

 

 


image0 (9K)