Карантина, маски, частично затваряне. Къде в Европа мерките срещу COVID-19 дават резултат

Растящият брой на новите случаи на коронавирус принуди много европейски държави да предприемат по-строги ограничителни мерки. В края на октомври Испания, Франция, Чехия и Полша обявиха извънредно положение. Белгия въведе строга карантина, а Гърция и Австрия обявиха частична.

Заради големия ръст на заразените, настанените в болница и смъртните случаи в България от петък вечер са в сила по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса. Според епидемиолози, ако те се спазват, ще дадат резултат най-рано след две седмици.

Тук събрахме резултатите от ограниченията, въведени по-рано в други европейски държави.

I Франция облекчава мерките през декември

Франция отчете забавяне на разпространението на коронавируса в събота – ден преди да отворят врати магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, предаде „Ройтерс“. Броят на новозаразените през последното денонощие е 12 459, докато в края на миналата седмица новите случаи бяха с 10 хиляди повече за денонощие, сочат данни на здравното министерство.

Президентът Еманюел Макрон каза, че въведените на 30 октомври карантинни мерки може да бъдат вдигнати на 15 декември, ако дотогава новите случаи намалеят до 5000 дневно, а пациентите в интензивни отделения са между 2500 и 3000. Страната е на седмо място по смъртност от COVID-19 в света.

I В Белгия отчитата резултата от мерките през януари

Управляващите в Белгия постигнаха консенсус за облекчаване на строгите мерки, въведени заради коронавируса. От 1 декември отново отварят врати нехранителните магазини, но при стриктни условия – максимум 1 клиент на 10 кв.м. За тези, които са с по-малки пространства, се допускат едва по двама души едновременно, уточнява БНР. Хотелите, ресторантите, кината, както и фризьорските салони остават затворени поне до 15 януари.

Смекчава се и вечерният час за Коледните празници. В нощта на Бъдни вечер ще бъде възможно оставането в семейна среда до полунощ. Хората, които живеят сами, ще могат да канят не повече от двама души едновременно за Коледа. Резултатите от въведените мерки в Белгия ще бъдат оценени в средата на януари.

I Ограниченията дават резултат в Испания

В Испания вече има над 1, 5 милиона заразени с COVID-19 и над 42 хиляди починали. Въпреки това Директорът на Центъра за координация на извънредните ситуации Фернандо Симон съобщи на пресконференция през седмицата, че в почти всички провинции е налице стабилизиране и намаляване на броя на позитивните случаи.

Строгите ограничения, които са в сила от няколко седмици в почти цяла Испания, вече дават резултат. През последните 10 дни се наблюдава трайна тенденция на спад на новозаразените.

I Без сериозни резултати в Германия

В Германия от средата на октомври броят на новите случаи на коронавирус рязко тръгна нагоре. Това беше причината за въвеждането на по-строги мерки . Затворени са ресторантите, кафенетата, фитнесите. Отворени останаха магазините, училищата и предприятията.

В средата на седмицата в Германия имаше 3600 пациенти с тежко протичане на коронавирус, настанени в болница. Броят на смъртните случаи рязко се е увеличил – от под 10 на ден в началото на октомври до над 200 към момента, информира Дойче Веле. Всички това води до извода, че т.нар. “мек локдаун” в Германия не е довел до очакваните резултати, посочва изданието.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)