Караянчева: Радев да си мери приказките и да спре да се прави на медийна звезда!

„БСП не са внесли в деловодството предложение за намаляване на депутатските заплати. Само говорят“, твърди тя

[ad id=“225664″]

Скандалът между управляващата партия ГЕРБ и президента Румен Радев се разраства, след като в атаките към държавния глава след шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи и парламентарният председател Цвета Караянчева.

„Президентът трябва да спре с недомлъвките. Ако има някакви доказателствата за нередности, да излезе, да ги каже ясно и да сезира компетентните органи. Нека критиките на Радев да бъдат конкретни, а не да се прави на медийна завезда“, заяви Цвета Караянчева в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

[ad id=“263680″]

В началото на предаването тя защити зам.-председателя на НС Емил Христов, чиято оставка поискаха от БСП. Миналата седмица той не допусна протестиращи хора с увреждания да влязат в парламента, където бяха поканени от социалистите.

„Скандалът с Емил Христов е измислен“, бе категоричната оценка на Караянчева, която бе в чужбина, когато той се разгоря. Христов я заместваше.

[ad id=“236993″]

Председателят на парламента изложи своя прочит на събитията: „Хората с увреждания са имали разрешение да посетят Народното събрание, но са били спрени заради тениските си. Има правила за облеклото в НС. То не трябва да накърнява институцията и да води до агитация. Служителите на НСО са информирали Корнелия Нинова и тя веднага е предизвикала скандал. Емил Христов не е бил започнат със случая. Той се извини на тези хора. Ние стоим твърдо зад него и исканата му оставка няма да мине. БСП само търсят измислени скандали, защото не внасят никакви законопроекти. Тези скандали обаче влияят лошо на репутацията на парламента.“

[ad id=“236999″]

Караянчева отговори и на въпроси, свързани с посещението на депутати от „Атака“ в Крим. Между тях и друг зам.-председател на парламента Явор Нотев.

„Явор Нотев не е бил командирован от НС в Крим. Групата е посетила Крим на свои разноски. Ние се разграничаваме от това посещение и ще обсъдим тази тема на Коалиционен съвет. Ние стоим твърдо зад евроатлантическите ценности и нашата позиция по темата Крим е ясна. Мисля, че ще изясним тази ситуация в коалицията“, разкри тя.

[ad id=“237001″]

„Желанието за намаляване на депутатските заплати и отпуски е поредният пример за двойнствен стандарт и популизъм от страна на БСП. Имаше мораториум върху депутатските заплати, но Михаил Миков го премахна. Сега Корнелия Нинова обяснява, че няма нищо общо с Миков. Аз нямам нищо против отпуските да бъдат намалени, но лично аз в почивните си дни обикалям избирателния си район и се срещам с хората. Засега от БСП говорят само с декларации и не са внесли нищо в деловодството на НС. Ако внесат такова предложение, ще го разгледаме в пленарна зала“, обяви председателят на НС.

[ad id=“238430″]

„Не искам да задълбочавам конфронтацията между държавните институции. Ще кажа само едно – Румен Радев прекрачи една червена линия, която съществува във всички демокрации. Не може обединителят на нацията да използва такива думи по адрес на председателя на най-голямата парламентарна група. Той трябва да мери думите си! Това не беше сарказъм. Това бяха груби нападки и обиди“, подчерта председателят на НС.

[ad id=“218001″]

Президентът трябва да спре с недомлъвките! Ако има някакви доказателствата за нередности, да излезе, да ги каже ясно и да сезира компетентните органи. Не знам президентът с кой се среща във външнополитически план, но аз сега се върнах от конференция в Талин и там получихме само похвали от нашите колеги в ЕС за политиката, която водим. Нека критиките на Радев да бъдат конкретни, а не да се прави на медийна завезда!“, завърши Караянчева.

 


image0 (9K)