Като азиатките. 6 тайни за блестяща красива коса

Виждали ли сте поне една корейка или японка с „пършива коса“? По правило те имат луксозна гъста грива, защото азиатците са обсебени от здравето, доброто хранене и качеството на кожата и косата.

Нищо не ни пречи да приемем техните прости правила за грижа за косата и скалпа (да, това е много важно), за да постигнем същите резултати.

Многоетапно измиване на главата

Къпането с шампоан за азиатските жени е специален ритуал. На първо място те внимателно сресват косата си. След това обилно я навлажняват с топла вода, така че всеки кичур да се намокри правилно – така космите ще поемат необходимата влага и шампоанът ще се разпредели равномерно.

Шампоанът се втрива старателно между пръстите и се нанася върху скалпа и корените с масажни движения, защото именно тук се натрупва себум, който трябва да се отмие. Често към този процес са свързани специални четки и дюзи – много гъстата коса не се изплаква лесно. След това идва ред на маска или балсам – те вече се прилагат по дължината, без да докосват кожата. И накрая – контрастен душ, така че кутикулите да се затворят.

Шампоанът зависи от скалпа

Манията за перфектна коса при азиатците се простира до скалпа. Което е правилно, защото космените фоликули са там. Много корейски и японски шампоани се произвеждат не според типа коса (като нашата), а от типа на скалпа: сух, мазен или чувствителен. Има дори специални продукти против стареене.

Пилинг на скалпа

Напълно логично следствие от предишния абзац. Ако пилинг, скраб и маски с киселини за скалпа не присъстват на нашите рафтове, то за Корея и Япония това са естествени и дори задължителни продукти. Те подобряват кръвообращението и помагат на кожата да се почисти по-добре. Правило: те също трябва да се подбират според типа на скалпа, а процедурите трябва да се правят не повече от 1-2 пъти седмично.

Масло от камелия

Японска/корейска и застояла прическа са две несъвместими понятия. До вечерта косата престава да е лека и се омазни? Измийте косата си отново, казват те. И за да може честото измиване да не изсуши кичурите, маслото от камелия се нанася върху леко влажна коса. Съдържа много олеинова и други мастни киселини, сквален и биофлавоноиди, които предотвратяват разрушаването на скалпа.

Оризова вода

И това е истинска тайна с национален привкус. Традицията да се мие косата с оризов бульон все още се съхранява в много провинции на Азия. Оризовата вода съдържа голям брой полезни за косата витамини и минерали. Страхувате се от подобни експерименти? Просто опитайте да изплакнете косата си с оризов бульон след нормално измиване.

Здравословно хранене

Красотата на косата (и кожата) започва отвътре! Следователно, колкото и изтъркано да звучи, трябва да се храните рационално – при азиатците това се дължи на традицията. Поясняваме: говорим за продукти, които са полезни специално за косата.

В азиатската диета преобладават морските дарове. А рибеното масло е важен източник на омега мастни киселини, без които косата няма да е силна и блестяща, който каквото и да казва. Плюс това те получават витамин В6 (ориз, картофи, спанак, аспержи, ядки) и В12 (риба, птици, месо и морски водорасли).

jenata.blitz.bg


image0 (9K)