Като братя Райт, но на друга планета. МиМи Аунг, която ръководи първия полет над Марс

19 април 2021 г. Денят вероятно е започнал като един обикновен понеделник за огромната част от населението на Земята. Завърши обаче като един исторически ден за цялото човечество.

В 10:30 часа, българско време, хеликоптерът Ingenuity успешно излетя и след това се приземи на повърхността на Марс. За първи път в човешката история летателен апарат извърши контролиран полет над повърхността на друга планета.

Зад този исторически успех стои една жена от Мианмар. Тя е на 53 години и е посветила живота си на изследването на космоса. МиМи Аунг е главен инженер и ръководител на проекта на НАСА за марсианския хеликоптер.

Аунг стана известна от кадрите, на които се вижда как жена от екипа, работил върху полета, в еуфорията разкъсва листове хартия над главата си. Оказва се, че това са били листове с инструкции в случай, че полетът се провали. От тях обаче не става нужда.

„От толкова време искахме да постигнем нашия момент, подобен на този на братята Райт (извършили първия в контролиран полет с моторен летателен апарат. Ще се насладим на успеха си и след това ще вземем пример от Орвил и Уилбър [Райт] за това какво да предприемем като следващи стъпки. Историята сочи, че те веднага са се върнали към работа, за да научат колкото може повече за новия си летателен апарат. Това ще направим и ние“, казва Аунг.

Тя оглавява проекта за хеликоптера от 2015 г. Преди това цели 25 години работи върху други проекти за полети в космoса в Jet Propulsion Laboratory на НАСА. Самата Аунг казва, че именно това е мечтаната ѝ работа и мечтаното работно място: „Място за пионерски мисии. Мисии, които никой не е правил досега, за да се сдобием с научната информация, която никой досега не е откривал.“

МиМи е родена в Щатите, но на двегодишна възраст се връща в Мианмар, откъдето са родителите ѝ. Там прекарва и по-голямата част от детството си. Следвайки стъпките на родителите си, тя се насочва към академична кариера в областта на точните науки и завършва електронно инженерство.

Оказва се, че това да бъде пионер в дадена област, има традиции в семейството ѝ. Майка ѝ е първата жена в Мианмар с докторантура по математикa. Майка ѝ е и тази, която я напътства и окуражава по дългия път до позицията на главен инженер в НАСА.

„Майка ми беше изключително систематична. Един път играехме математическа игра и аз бях малко нетърпелива. Тя ми се скара и ми каза, че пряк път към успеха няма“, разказва МиМи Аунг, цитирана от Мианмар таймс.

След постижението на хеликоптера Ingenuity, Аунг е все така мотивирана да продължава с усилената си работа в името на това човечеството да разбере повече за заобикалящата го Вселена. „Това, което за мен е най-удовлетворяващо в работата, е възможността да развивам автономни системи за изследване на космоса, каквито не са били правени никога досега.“

И въпреки че ежедневието ѝ е тежко и често ѝ се налага със седмици да отсъства от вкъщи, Аунг казва, че разбира значимостта на това, което прави. Освен ползите за науката, тя осъзнава, че е пример за всички малки момичета, мечтаещи за космоса. Затова се обръща към тях с думите: „Давайте и изобщо не се колебайте. Не позволявайте на никого да ви откаже!“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)