Като по чудо са оцелели младежи, возени от 19-годишна шофьорка по магистрала „Тракия“

Като по чудо са оцелели младежи, пътували в автомобил, останал за секунди извън тежката катастрофа на магистрала „Тракия“, която стана вчера в 17 часа край Чирпан и при която загинаха петима души.

Катастрофата стана на един от най-тежките участъци на магистралата, по който от години има неравности.

Припомняме, че ТИР, пътуващ от Полша за Бургас, влезе в насрещното движение и се обърна на магистралата, като затисна колите, пътуващи за София.

Официална информация от МВР за тежката катастрофа на магистрала „Тракия“

На секунди от катастрофата се оказва млада шофьорка, момиче на 19 години, което е возило още няколко тийнейджъри към морето. Всички са оцелели, тъй като момичето успява да набие спирачка. От пътуващите с нея само едно момиче на 17 години е в болницата в Стара Загора, но с леки травми.

„Видяла го е в последния момент пред нея, набила е спирачките и е спряла. За част от секундата. Явно това я е спасило. Учил съм я. За да я пусна сама до морето и обратно, значи ѝ имам доверие“, разказа бащата на младата шофьорка.

В болница след катастрофата са били настанени 6 души, като петима вече са освободени, но 3-годишно дете е с опасност за живота. То е пътувало с майка си и баща си, състоянието му е тежко, има черепно-мозъчна травма.

Все още не е установена самоличността на една от жертвите – мъж, пътувал от Бургас за София. 14 часа след катастрофата магистралата за София остава частично блокирана, ТИР-ът вече е изправен на пътното платно и качен на репатрак, а над 10 тона козметика товар, пътувала от Полша, също е разтоварен. Правят се опити бързо да бъде освободено пътното платно.

Версията за катастрофата все още се установява – но се смята, че шофьорът, чието тяло вече е открито, е заспал зад волана. Илия Златев, директор на Областно пътно управление в Стара Загора заяви, че най-вероятно това е причината за тежката катастрофа. Той смята, че не пътят, известен с неравности, е причина за тежкия инцидент. „Смята се, че поради заспиване на шофьора, ТИР-ът преминава от активна лента, скъсва мантинелата и помита колите в посока София“, обясни експертът. По думите му мантинелата, която е поставена 1996 г., е била здрава, но не е издържала на тежестта. „Не е била малка и скоростта, с която е карал шофьорът“, каза още той.


image0 (9K)