Ако обичате да пиете кафе, трябва да знаете, че…

Всеки ден милиони хора по цял свят започват деня си с чаша кафе. Ако сте сред тях, тези 5 факта за любимата ви кофеинова напитка ще ви накарат никога да не пропускате ежедневната си доза кафе.

1. Подобрява мозъчната дейност

Не е тайна, че кафето увеличава вниманието и концентрацията. Кафе със захар може да ви превъре в гений за известно време, тъй като комбинацията на кофеин с глюкоза активира определени центрове в мозъка. Въпреки това, никога не пийте кафе на празен стомах, тъй като ще има обратен ефект.

2. Увеличава кръвното налягане

Малка чашка кафе може да ви помогне при хипотензивен епизод – ситуация, когато кръвното налягане е твърде ниско. Но кофеиновата напитка не се препоръчва на хора, които получават признаци на тахикардия и учестен пулс, след като са пили кафе.

[ad id=“218548″]

3. По-силна имунна система

Учени от „Imperial College London“ са установили, че кафето намалява риска от преждевременна смърт, пише actualno.com. Това е така, защото напитката прави имунната ви система по-силна и здрава. Също така подобрява работата на черния дроб, сърцето и храносмилателната система. Препоръчва се да пиете смляно кафе и да избягвате разтворимото, тъй като съдържа по-малко нутриенти и повече хранителни добавки, които оказват негативно влияние върху храносмилателните ви органи.

4. Бори стреса и депресията

Кафето има анти-стрес ефект заради освобождаването на допамин и серотонин, които подобряват настроението. Една чаша или само мирисът на кафе могат да успокоят нервите ви. Освен това, кофеинът е един от най-честите стимуланти на централната нервна система, което предпазва от депресия. Интересно е, че само кофеинът, който се съдържа в кафето, има такъв ефект.

[ad id=“232523″]

5. Помага за отслабване

Кафето може да ви помогне да отслабнете и да поддържате теглото си. Когато нивото на хормона лептин е ниско, тялото ви започва да складира мазнини, което причинява качване на килограми. Кафето обаче увеличава този хормон, а също така забързва метаболизма.

 actualno.com


image0 (9K)