Квалифицираните мигранти – път за справяне с недостига на кадри?

Квалифицираните мигранти – път за справяне с недостига на кадри?

Австрийските инвеститори в България са по-малко скептични, отколкото австрийските инвеститори като цяло в Европейския съюз и в Централна и Източна Европа относно развитието на икономиката през 2023 година. Причина за това е, че България има позитивни елементи като бизнес локация, стратегическо местоположение, конкурентна данъчна система и цени за труд. Основно предизвикателство за над 90% от австрийските компании в България е липсата на предсказуема икономическа политика и това отразява политическата ситуация през последната година и многото избори. Това каза Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Липсата на квалифициран персонал ще бъде основна пречка за икономическия растеж на България, ако не се занимаете с тази тема, посочи събеседникът.

Още преди осем години започнахме да говорим за дуално обучение в България, обезпечено от компаниите. Този проект е толкова успешен, че в момента имаме 110 000 ученици, които са в тази програма за дуално образование, където теорията в училище се комбинира с практиката в компаниите.

Това е една възможност да се преодолее проблемът с липсата на квалифициран персонал .

В Австрия имаме тази система от десетилетия. Дуалното обучение е част от общественото образование в Австрия и в момента ученици от специализирани училища работят в 28 000 компании. Те прекарват от 70 до 80% от времето в компаниите, а не в училищата.

За преодоляване на недостига на персонал в Австрия има облекчени условия за хора със специална квалификация, които могат да мигрира от трети страни. В селското стопанство също имаме специална система, с която привличаме хора, които идват за по няколко месеца, разказа събеседникът.  

„Населението се свива по различни причини и квалифицираните мигранти може да са една от основите за решаване на проблема”.

България и Австрия имат много близки връзки и приятелство в политическо, икономическо, включително и на лично ниво, каза още Купфер.

Основна тема на разговорите при посещението на австрийския канцлер Карл Нехамер в България беше сигурността по границата, защото за да имаме функционален вътрешен пазар, трябва да имаме и безопасни граници, подчерта събеседникът.

Австрийският канцлер заяви, че са нужни 2 млрд. евро, за да бъде обезопасена границата. Бяха проведени разговори и за възможностите за европейско финансиране тук в България, както и за сътрудничеството в енергийния сектор. Вече има близко сътрудничество между нашите страни, защото имаме и големи, и малки компании, които са активни на българска територия. EVN е един от най-големите австрийски инвеститори в България с 230 000 служители и милиони клиенти в електрическата мрежа. Освен това имаме съвместна работа и по развитието на фотоволтаични проекти, отбеляза търговският съветник.

Австрийският бизнес в България предпочита бързо приемане на България в еврозоната, защото това прави икономическите и търговските отношения, както и обмена по-лесни. Това е сигнал за една по-дълбока интеграция и има икономически смисъл, каза Купфер.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)