КЕВР утвърди поевтиняването на газа за февруари с 31%

КЕВР утвърди поевтиняването на газа за февруари с 31%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за февруари с 31% по-ниска от тази за януари. Цената този месец ще бъде 124,34 лв. за мегаватчас (MWh) в сравнение със 179,33 лв./MWh през миналия. Това съобщи регулаторът в сряда.

Дни по-рано, на 27 януари „Булгаргаз“ съобщи, че очаква цена в диапазона 129-130 лв. по време на открито заседание на КЕВР.

Цената не включва достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази тарифа „Булгаргаз“ ЕАД ще продава газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка. То включва цялото договорено количество азерски природен газ, който се доставя по интерконектора „България – Гърция“ (IGB) на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан.

Азерският газ покрива 29,17% от потреблението на страната и има ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, отбелязват от КЕВР.

Също така след организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г. „Булгаргаз“ е сключил за февруари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. В ценовия микс за февруари са включени и количества от газохранилището в Чирен.

Основен фактор за ниската цена според регулатора е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари в резултат на мекото време и високата запълненост европейските газови хранилища.

„С оглед на утвърдената по-ниска цена комисията няма да предприеме действия за повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон и те се запазват на сегашните нива“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов на заседанието на 27 януари.

През лятото на 2022 г. цената на природния газ достигна до рекордни стойности, както на европейските пазари, така и в България. Това се случи заради политиката на Русия, която от края на 2021 г. започна изкуствено да повишава цените на горивото като намаляваше обема на доставките.

След началото на войната в Украйна и заради санкциите, наложени от ЕС, вносът на руски газ беше почти прекратен. След като бяха построени съоръжения за доставка на втечнен газ и бяха намерени нови доставчици.

Руската държавна „Газпром“ прекрати изцяло доставките до България в нарушение на дългосрочния си договор с „Булгаргаз“ през април миналата година.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)