Кирил Ананиев в нова атака срещу шефа на НЗОК: Мога да му искам оставката!

„Не мога да си представя, че един такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри“, категоричен бе здравният министър

[ad id=“225664″]

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обвини шефа на НЗОК в лъжа и заяви, че няма пречка да му поиска оставката. Той съжали, че един финансов проблем се е превърнал в политически.

„Нямам и законова пречка при определени условия да поискам неговата оставка, тъй като министърът провежда политиката в здравеопазването“, обясни той по Нова телевизия. „Той изрече поне 6 неистини“, обобщи здравният министър, като отново повтори, че най-напред шефът на НЗОК е отричал да е писал писмо до парламента за дълговете на Касата, след това е казал, че неговият подпис е фалшифициран.

[ad id=“236993″]

Ананиев отрече още, че за четири месеца Плочев само веднъж се е виждал с него. За последно дори го поканил в кабинета си преди избухването на скандала с писмото до НС. „Това е една от лъжите, колко други лъжи изрече“, възмути се здравният министър.

Ананиев потвърди, че е говорил миналия петък със Славчо Велков, но и с останалите парламентарни групи, за да ги убеди, че не са верни твърденията на управителя на НЗОК. „Не го възприемам като удар върху мен, според мен сам се забърка в тези неща“, допусна Ананиев по адрес на Плочев, като добави, че шефът на Здравната каса не познава нормативната уредба и закона за здравното осигуряване.

[ad id=“236999″]

„Не мога да си представя, че един такъв достоен лекар може да се забърка в политически игри“, коментира Ананиев. По повод твърдението на Славчо Велков, че министър е заплашвал Плочев, че няма да си намери работа в държавна болница, ако не си подаде оставката, министърът заяви: „Не бих постъпил така, че да заплаша друг човек“. „Български гражданин няма да остане без лечение“, гарантира още здравният министър.

[ad id=“237001″]

Той уточни, че прословутите 270 млн. лв. дългове към немски здравни каси са разсрочени с допълнителни споразумения. „За тази година е планирано да изплатим 70 млн. Няма финансови причини да бъде отказано лечението на български гражданин“, обеща Кирил Ананиев.


image0 (9K)