Кирил Петков на работно посещение в САЩ на 9 и 10 май

Кирил Петков на работно посещение в САЩ на 9 и 10 май

Снимка: БГНЕС

Чинистър-председателят Кирил Петков ще бъде на работно посещение в Съединените американски щати. На 9 и 10 май премиерът Петков ще е във Вашингтон, където по покана на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Кристоф Хойсген ще участва в Лидерска среща на най-високо ниво, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Заедно с Петков ще бъдат министрите на енергетиката Александър Николов, на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Петков ще участва в международна лидерска среща и ще има разговори с представители на американското правителство.Срещата е ключова инициатива на Конференцията, утвърдена като един от най-значимите международни форуми по въпросите на външната политика и сигурността.

В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Кирил Петков също така ще проведе разговори с високопоставени представители на правителството на САЩ и с президента на Световната банка Дейвид Малпас, за да утвърди тясното партньорство на България със САЩ и международната общност.
В съобщението на правителствената пресслужба се казва, че посещението е и част от план за координирано решаване на проблемите с природния газ. Във фокуса на разговорите ще бъдат мерките за енергийна независимост и сигурност на България след едностранното прекратяване на доставките от страна на Русия.

Премиерът Петков ще постави въпроси от дневния ред на България в контекста на руската агресия в Украйна, включително запазване и утвърждаване на българския суверенитет в енергетиката, отбраната и инвестициите.
 

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)