Кирил Петков призова за общо усилие с македонските българи по отношение на спора със Скопие

Премиерът Кирил Петков потвърди двете си основни послания към Скопие – че правата на българите трябва да бъдат защитени и че за българския национален интерес е важно Северна Македония да бъде част от ЕС.

Петков добави, че усилията в тази посока трябва да са общонационални, заедно с участието на „македонските българи“.

Министър-председателят каза това по време на посещението си в Битоля в събота. Там той откри български културен център „Иван Михайлов“. Името на центъра предизвика протести в Северна Македония, където Иван (Ванчо) Михайлов, бивш лидер на ВМРО, често се свързва с антихуманна идеология.

Откриването на центъра беше приветствано и от вицепрезидентката Илияна Йотова, която също открои двете основни тези на София – за нуждата от това правата на българите в Северна Македония да бъдат спазени и „едва тогава“ да се говори за пътя на Скопие към членство в ЕС.

Посещението идва ден след като външният министър Теодора Генчовска (ИТН) постави под въпрос единството на външната политика на правителството по отношение на Северна Македония.

В петък Генчовска каза, че политиката на премиера и неговите съветници „има сериозни различия“ спрямо политиката на оглавяваното от нея външно министерство. Тя не посочи конкретни примери.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)