Бизнес

Китай: Инвестиционната сделка с ЕС ще се състои до края на годината

Инвестиционната сделка между Европейския съюз и Китай може да стане факт до края на годината. Това съобщи китайският външен министър Уанг Йи в Париж в неделя. Коментарът му идва на фона на постоянно дипломатическо напрежение между Пекин и САЩ, предаде „Франс прес“.

Министърът каза още, че Европа и Китай трябва да работят за „по-стабилен свят“. „Имаме възможността да завършим споразумението до края на годината. Всеки от нас трябва да направи крачка към другия“, каза министърът на конференция, организирана от Френския институт за международни отношения.

Външният министър на Китай е на посещение в различни европейски столици, за да засили връзките им с Китай, тъй като отношенията със САЩ остават напрегнати.

Припомнпме, че китайски и европейски експерти работят в продължение на седем години по двустранна сделка за защита на чуждестранните инвестиции, специални клаузи в областта на спазване на интелектуалните авторски права, прекратяване на задълженията за трансфер на технологии и субсидии за китайските публични предприятия.

САЩ също се опитват да установят по-балансирани икономически връзки с Китай, но към момента усилията им не се увенчават с успех.

През юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че работата по споразумението на Китай с Европейския съюз е станала „трудна“ и предупреди: „Нуждаем се от повече амбиция от страна на Китай, за да приключим споразумението до края на годината.“

 

Елена Дюлгерова

Усмивката, която изпращаш, се връща обратно при теб.

Recent Posts

Ливърпул отказа Тотнъм за Топ 4 с бой на „Анфийлд“

"Мърсисайдци" спечелиха с 4:2...

8 часа ago

Бързи и лесни прически, готови за под 5 минути

Какво да си направите, когато бързате...

8 часа ago

Холивудски актьор ще става бос на Илия Груев в Лийдс

Уил Феръл е закупил голям дял в "спящия гигант"...

9 часа ago

Най-добрите любовни комбинации за зодия Телец

Вижте кои са, ако сте представител на тази зодия...

11 часа ago

Историите ON AIR: За спасителното чудо на Воскресението!

Възкресението на Исус е историческият факт, който поставя основата на християнството...

11 часа ago
image0 (9K)