Класика. Задължителните дрехи

Възможността редовно и според модните тенденции да обновяваме гардероба си, съвсем не е равнозначно на определението „жена със стил”. Че имаме интерес към модата, че искаме да сме актуални и да се носим по вълните на тенденциите, това – да. Но стилът, който винаги е белег на индивидуалност, усещане за хармония и вътрешно излъчване, потребност да изразиш послание, той не се купува в магазините.

И все пак има дрехи, които не излизат от магазините, просто защото не излизат от мода, те я надживяват и постоянно я обновяват. Тези „базисни” дрехи винаги са в центъра на всяка модна линия, всеки сезон, независимо от тенденциите.

Съчетани подходящо с определени аксесоариq те променят посланието си, а ние изразяваме стила си точно в тази игра. Подобно на чантата и с обувките, с тези задължителни за всеки гардероб дрехи компромиси с качеството не могат да се правят, пише hera.bg. Добрата изработка, подходящaтa за фигурата кройка и качествената материя не бива да се пренебрегват, когато ги избираме.

Прави впечатление, че тези основни дрехи са в неутрални тонове черно – бяло или в пастелни – бежово, сиво, мръсно-бяло. Това се налага, за да имаме свободата да ги съчетаваме с по-ярки дрехи или аксесоари.

Ето и тези елементи на облеклото, които всяка жена, която претендира да има стил, трябва да притежава:

Малката черна рокля – първата асоциация за „задължителна” дреха. И друг път сме говорили за нея – за подходящите според фигурата кройки и елементите от нея, които могат да коригират определена част от тялото ни или напротив – да насочат вниманието към нея.

И ако свързваме тази забележителна рокля само с перли и коктейли в изискана обстановка, но предпочитаме да се обличаме по-лежерно или спортно дори, трябва да знаем, че няма модна марка, която да не се заиграва с „малката черна рокля”. Зависи от материята и от кройката, но тя е навсякъде – от улицата до балната зала, от гуменките до 12-сантиметровите токове, от перлите до шарените мъниста. Тя е наистина забележителна и универсална.

Черен прав панталон – да, отново черно, но то е толкова универсален цвят. Правата кройка, може и не плътно прилепнала по тялото, акцентира и, ако е нужно, дооформя линията на краката. Дали е от вълна или от лен, носен с риза и сако или с поло-пуловер, той е незаменим всеки сезон, при всеки случай, с всяко допълнение. Черната пола до коляното е с подобни функции, ако предпочитаме полите пред панталоните. Тя, както и панталона, с лекота „стъпва” и на високи токове и на сандали с ниска подметка.

Костюм с пола от две или дори три части в пастелен/ неутрален тон – пастелните цветове за великолепен фон на всякакви по- ексцентрични решения – те търпят всички цветове според гамата. Дали ще ползваме само полата или само сакото, а може би и само елекът – комбинациите са всевъзможни. Особено актуален е през топлите месеци, изработен от материи като лен, памук. И ако тъмносиният костюм е бизнес класика за мъжете, за дамите пастелните и неутрални тонове внушават женственост и ненатрапчив стил, подходящи за деловото ежедневие.

Бялата риза – една отлична идея от мъжкия гардероб, която наистина се съчетава с всичко – от делови костюм до джинси, поли, къси панталони. С къс или дълъг ръкав, вталена или „мъжка” ( широка ), тя се комбинира внимателно с долната част от облеклото, за предпочитане по-женствена. Контрастът е решаващ. Ако искаме да сме по-смели, можем да вземем от мъжкия гардероб вратовръзката и елека от костюма в три части. Това намигване няма да ни остави незабелязани.

Джинсите – модерната класика. Едва ли има човек без нито един чифт джинси в гардероба. Класическият тъмносин деним на Леви Щраус или „изтъркани” светли, с украса и най- разнообразни дизайнерски ефекти, както си ги харесваме – те са навсякъде. Могат и шик да са, с коприна и дантела, ексцентрични бижута, високи токове, а за свободното време са незаменими. Важното е да стоят наистина добре и да са удобни.

Жилетката в любим цвят отскоро също влезе в категорията класически. Тя успешно се съчетава както с рокля, така и с панталон, последна я сваляме през пролетта и първо нея търсим през хладните есенни вечери. А актуалността на плетивото е непреходна. Дали ще е фабрично, фино изработена или тип „плетката на баба” – на по-едри бримки, жилетката навлиза все по-смело.

Колкото до връхните дрехи, може би тренчкотът е универсалната връхна дреха, която жените предпочитат от десетилетия – неповторимият му ретро шик не се влияе от модата. Предпочитаме го черен или кремав, той „облича” както елегантен костюм или вечерна рокля, така и удобните джинси за разходка в парка.

Винаги е хубаво да знаем, че имаме в гардероба си нещо подходящо, за да не прекарваме часове в чуденки, какво да облечем. Няколко качествени дрехи, подходящите аксесоари и тяхното съчетаване ни позволяват да не робуваме на модата, а да я използваме само като изразно средство на своя уникален стил.

 


image0 (9K)