Кметовете на Казанлък и френския Грас – обединени зад каузата за запазване на розовото масло

Кметовете на Казанлък и френския Грас – обединени зад каузата за запазване на розовото масло
Кметът на Грас Жером Вио с кмета на Казанлък Галина Стоянова

Заради готвените промени в европейското законодателство Жером Вио се срещна днес и със зам.-кмета на Павел баня

Опазването на розовото масло и етерично-маслените култури като натурални продукти е обща кауза и с помощта на евродепутатите от двете страни усилията им в тази посока ще продължат. Това заяви кметът на град Грас, Франция – Жером Вио, по време на срещата си с кмета на Казанлък Галина Стоянова. Кметът на побратимения на Казанлък френски град беше първият, който в началото на годината сигнализира Галина Стоянова за готвените промени в Европейската комисия за промяна на регламента и третирането на розовото масло като химически продукт.

Кметовете на Казанлък и Грас определиха като изключително постижение международния форум за съхраняването на статута на българското розово масло и етеричните култури като натурални продукти, който се проведе преди дни в Казанлък на ниво Европейска комисия и Европарламент с участието на всички заинтересовани страни.

Френският кмет информира, че създадената от него Асоциация на кметове на общини с производство на етерично-маслени култури се разширява. „Вие бяхте една от първите, които се включихте!“, посочи той и съобщи, че членове на асоциацията има и от Румъния, Испания, Италия, като участието е с най-различни етерични растения като масло от мента, червено мандариново масло и други.

Днес Жером Вио се срещна и със зам.-кмета на Павел баня Милена Кавръкова, като темата за разговора им отново беше свързана с готвените промени в Европейската комисия за промяна на Регламента и попадане на маслото в категорията „опасни химикали“.

Кавръкова препотвърди участието на българската община в Асоциацията на кметовете на европейски градове, в чиито региони се произвеждат етерични масла, каквато заявка даде още през февруари тази година и кметът на Павел баня Иса Бесоолу. Милена Кавръкова подчерта значението на розата и лавандулата за община Павел баня, както и произвежданите от тях масла. „На територията на нашата община има над 12 000 дка насаждения с рози и лавандула, десетки са производителите и преработвателите на тези култури, 13 са розоварните в Павелбанско и сме длъжни като институция, но и като жители да защитим родното производство“, отбеляза тя.

Срещата на Жером Вио със зам.-кмета на Павел баня Милена Кавръкова

От своя страна кметът на Грас подчерта, че е важно за ЕП и за ЕК да чуят гласа на местните власти, защото именно хората от местната власт представляват земеделското стопанство и индустрията на местно ниво.

И Жером Вио, и Милена Кавръкова бяха единодушни, че опазването на етерично-маслените култури и произвежданите от тях масла трябва да продължат да бъдат обща кауза, за да се чуе гласът на кметовете на европейските градове, в чиито региони се произвеждат те.

(СН)

Публикувано с изричното съгласие на https://starozagorskinovini.com/ .


image0 (9K)