Кметовете на Стара Загора. Минка Стефанова, първата жена начело на града на липите

В поредица от публикации ЗАРАТА представя градоначалници на Стара Загора, оставили трайна следа в историята на града ни. Разказахме ви за Петко Рачов СлавейковХаджи Господин СлавовСтефан Салабашев , Димитър Начев Косев. Стефан СливковМирчо Стоянов, Пенчо Славов, Иван Черепов, Сава Казмуков. После дойде ред на Христо Кожухаров – главният виновник в града да се засадят липовите дръвчета и да се изградят Градската и Станционната градинки. След него – на Петър Кабакоев, сетне – на Йовчо К. ХитровИван Нонов и други известни и по-малко известни градоначалници. Последва роденият в Габрово Коста Цокев, който като кмет на Стара Загора е уличен в корупция и далавери – поради което е и „детрониран“. Михаил Сливков и Господин Байкиров бяха следващите. Христо Фетваджиев, три пъти кмет на града ни, Желязко РашевТодор Бонев Мирчев, Васил КарагьозовСтефан Бояджиев,Начо НачевАспарух Луков, Панайот Георгиев, Петър Вълевски

Минка Стефанова е българска учителка и политик. Кмет на Стара Загора в периода 12 февруари 1951 – декември 1953 г.

Родена е през 1919 г. в Стара Загора. Средното си образование завършва в Стара Загора. Следва славянска филология в Софийския университет.

Минка Стефанова работи като учителка в Чирпан и Стара Загора, а после и като директор на Девическата гимназия. В отделни периоди през 60-те години работи в системата на образованието в Прага, а през 70-те години в същата система и в София.

Минка Стефанова е първата жената кмет на Стара Загора.

 


image0 (9K)