Кметовете на Стара Загора. Начо Начев

В поредица от публикации ЗАРАТА представя градоначалници на Стара Загора, оставили трайна следа в историята на града ни. Разказахме ви за Петко Рачов СлавейковХаджи Господин СлавовСтефан Салабашев , Димитър Начев Косев. Стефан СливковМирчо Стоянов, Пенчо Славов, Иван Черепов, Сава Казмуков. После дойде ред на Христо Кожухаров – главният виновник в града да се засадят липовите дръвчета и да се изградят Градската и Станционната градинки. След него – на Петър Кабакоев, сетне – на Йовчо К. ХитровИван Нонов и други известни и по-малко известни градоначалници. Последва роденият в Габрово Коста Цокев, който като кмет на Стара Загора е уличен в корупция и далавери – поради което е и „детрониран“. Михаил Сливков и Господин Байкиров бяха следващите. Христо Фетваджиев, три пъти кмет на града ни, Желязко РашевТодор Бонев Мирчев, Васил Карагьозов, Стефан Бояджиев

Начо Начев е роден през 1882 г. в Стара Загора. Първоначално учи в местното училище, а за средното си образование отива в Одрин. След това получава юридическо образование в Лвов. През 1909 г. се установява в Стара Загора като адвокат и членува в Либералната партия – радослависти. В периода 1920-те – 1940-те години е член на Адвокатския съвет към Адвокатската колегия в града. Заема позициите на секретар и подпредседател. Избиран е за общински съветник и народен представител в XVI и XVII Обикновено народно събрание.

В периода декември 1936 – юни 1938 г. Начо Начев е кмет на Стара Загора. Със заем от фонд „Обществени осигуровки“ успява да продължи работата по благоустрояването на Стара Загора – разширяват се канализацията и водопроводът, павирани са улици. Подпомагани са бедни семейства и благотворителната дейност на Дружество „Добрий Самарянин“. Открит е първият летен детски театър с басейн в центъра на града и започва изграждането на Парк на спорта в квартал „Разсадна градина“. През декември 1937 г. е открита общинска аптека в Стара Загора. След края на мандата си Начев отново е адвокат.

Умира през 1960 г. в Стара Загора.

 


image0 (9K)