Кметовете на Стара Загора. Христо Нанев

В поредица от публикации ЗАРАТА представя градоначалници на Стара Загора, оставили трайна следа в историята на града ни. Разказахме ви за Петко Рачов СлавейковХаджи Господин СлавовСтефан Салабашев , Димитър Начев Косев. Стефан СливковМирчо Стоянов, Пенчо Славов, Иван Черепов, Сава Казмуков. После дойде ред на Христо Кожухаров – главният виновник в града да се засадят липовите дръвчета и да се изградят Градската и Станционната градинки. След него – на Петър Кабакоев, сетне – на Йовчо К. ХитровИван Нонов и други известни и по-малко известни градоначалници. Последва роденият в Габрово Коста Цокев, който като кмет на Стара Загора е уличен в корупция и далавери – поради което е и „детрониран“. Михаил Сливков и Господин Байкиров бяха следващите. Христо Фетваджиев, три пъти кмет на града ни, Желязко РашевТодор Бонев Мирчев, Васил КарагьозовСтефан Бояджиев,Начо НачевАспарух Луков, Панайот Георгиев, Петър ВълевскиМинка Стефанова,Йордан Христо Капсамунов, Никола Баров.

Христо Нанев Стайков е български политик. Кмет на Стара Загора в периода 23 април 1964 – 8 юли 1971 г.

Христо Нанев е роден е Малко Търново през 1915 г. Завършва средно образование в Стара Загора, а след това го довършва в Казанлък. След това започва работа в Околийския и Градския комитет на БКП.

В отделни периоди Нанев работи и в Околийския комитет на ОФ и Окръжния народен съвет.

В неговия кметски мандат са открити редица сгради от първостепенно значение за Стара Загора като новата сграда на Автогарата, кино „Комсомол“, Завод „Светлина“, Сградостроителния комбинат и други.

Също така по време на мандата му на 12 октомври 1967 г. се ражда 100-хилядният гражданин на Стара Загора. След това, на 24 януари 1970 г., е открит и първият супермаркет в града.

На 8 април 1985 г. е обявен за почетен гражданин на Стара Загора. Същата година получава орден „Георги Димитров“.

 


image0 (9K)