Кметът Живко Тодоров за проблемите и успехите на 2021 година, идеите за 2022 година, за политиката и личните намерения

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред  ЗАРАТА

– Г-н Тодоров, много ли остана несвършено през тази година?
– Всъщност не, въпреки някои сериозни закъснения. Зоопаркът от следващата седмица ще е с Акт 15.

От януари-февруари новото ръководство ще има ангажимента да го подготви за посещения през пролетта. След празниците ще организираме едно посещение на място с журналисти, за да разгледаме Зоопарка как е направен и ще бъде организирано откриването му.

Скейтпаркът също е с Акт 15 и също ще бъде открит съвсем скоро – чакаме Акт 16, за да може да се използва, защото само така може този обект да бъде пуснат в експлоатация и е нормално. Става въпрос за обект, който може да бъде опасен и то за млади хора, ако не се ползва по предназначение. Разбира се, инструкции за безопасност ще има и на място.
– Защо закъсняха толкова?
Защото фирмите не си направиха добра организация за строителството. Оказа се също специфично и наистина много трудно да се работи в зоопарка, като се местят животни, продължаващи да живеят в него. Имаше не един и два случая, в които строителството стига до определена точка за работа, но не може да продължи, налага се нова реорганизация. Сещам се например как се оказа, че не е възможно да се премести мечката точно в този момент и трябва да се чака по ред причини от ветеринарно естество, докато дойде моментът безопасно да се приспи и премести. Имаше много интересни случаи. Работата в жива среда постави доста предизвикателства.
Така, или иначе обаче, имаше и на двата обекта забавяне по вина на фирмите и знаете, че те си понасят и ще си понесат санкциите.
Работи се и по Руския пазар. До февруари трябва по договор да приключи строителството на сградата на пазара, а асфалтирането трябва да стане до пролетта. Работи се по Летния театър. До края на 2022 година строителството трябва да приключи. Обявяваме обществената поръчка за Стария театър. Наложи се преди време, както знаете да я прекратим, защото настъпи промяна в цените на строителните материали и то много голяма – строителството поскъпна с около 40%.
Работи се по изграждане на общежитието на новата гимназия за компютърни науки и математически анализи, по ремонта на училище „Васил Левски“, ремонта на бившото 7ОУ – сега „Христо Ботев“, по изграждането на новата детска градина в центъра на града. Предстои да пуснем Акт 2 и да стартира ремонта на ПГ  „Райна Княгиня“ по облекло и хранене.
Подмяната на канализацията и водоснабдяването в „Самара 1“ приключи. През 2022 г. ще се съсреодоточим изцяло върху инфраструктурата – с общински пари ще асфалтираме улиците и ще изградим нови тротоари. С общински – защото по проекта няма предвидени средства за инфраструктура.

– Ще има ли нови проекти през 2022 година?

– През 2022 година ни предстои много амбициозна инвестиционна програма, за която през януари ще поговорим много подробно.
– Как работи една община в новите условия – икономически и политически?
– Стремим се да се оправяме, най-общо казано (смее се). В година с три избора и пандемия не беше никак леко, а в съчетание и с енергийна криза, нещата наистина станаха трудно управляеми. Радвам се, че успяваме въпреки всичко да работим.

За да може читателите ви да си дадат сметка за какво става дума, ще кажа, че за миналата година за улично осветление, за тролейбусния транспорт и т.н. е плащала електричество на цена 80 лв. за мегаватчас. В днешния ден тази цена е над 800 лв. за мегаватчас и прогнозите са да продължи да расте. Плащаме за електроенергия 10 пъти повече в момента при непредсказуема цена утре, а данъците остават същите, дори в някои сфери и намалени, заради пандемията. И магьосници да сме няма как да се справяме перфектно в тази ситуация.

Добре е, когато поставят исканията си, гражданите да знаят това, защото ние боравим с техните данъци. Събираемостта също не е толкова висока, колкото преди – заради ковид няма наеми, няма „тротоарно право“ – плащат се 30% от дължимото, има данъчни облегчения за цели икономически сфери като туризъм, например. Когато събираш същите пари и даже по-малко, а харчиш в пъти повече, е трудно. Всъщност е успех, че успяваме да се справяме.

– Анализаторите предупреждават, че е едва ли не неизбежно общините с кметове от ГЕРБ да бъдат атакувани с оглед предстоящите след две години местни избори, за да се осигури пространство на други политически участници. Това тревожи ли Ви?
– Надявам се, че няма да го направят. Местната власт е нещо различно. Хората се познават и не избират чисто политически. Що се отнася до мен, аз съм заявил още след предишните избори, включително пред вашата медия, че аз повече няма да се кандидатирам за кмет. Решението ми, знаете, е окончателно.

Ако пък се търси някаква дискредитация, тя просто няма да проработи. Във всички случаи ще я покажем. Така че не вярвам някой да тръгне да го прави. Ако тръгне да го прави, това би говорило зле за него като управленец. Който е тръгнал с реваншизъм, не е свършил добре. Освен това, не се притеснявам и защото в нашата община всичко е изрядно като документи и процедури. Това ще стане ясно съвсем скоро. Нямам проблем да бъдем проверявани по каквато и да е тема.Сега ни проверяват за електрическите автобуси. Е, и? Много хейтъри се радваха, че КПКОНПИ проверявали. Но процедурата ни е направена перфектно, да не говорим, че дори не е правена от Общината, а от дружеството. В нея участваха общински съветници от всички политически групи. Ако е имало и най-дребна нередност, някой щеше да го забележи. Ако е имало дори малък натиск върху някого, щеше да го е казал. Освен това процедурата е минала през КЗК и ВАС. – двата органа, които контролират процедурите в България. Скоро ще стане ясно, че всички тези сигнали, които вървят, са част от една голяма икономическа борба между фирмите, доставящи такива автобуси у нас. Защото, когато някой не спечели, логично е сърдит. В Стара Загора на последен етап на отваряне на офертите са останали трима участника – представители на трите най-големи европейски компании. IRIZAR, DMHA – световната компания, която всички знаят и „Соларис“. Класирани са IRIZAR  по критерия най-ниска цена.

Да, има няколко компании, които не са се класирали – основно китайски. Да, те жалиха в КЗК. Също Чериад, „Българска автомоблна индустрия“ – може да се провери кой стои зад тези компании. Така ще стане ясно кой стои зад сигналите. След края на проверката, ние широко ще оповестим резултата.

– Бихте ли коментирали акта на главния архитект на Общината?
– Що се отнася до акта на главния архитект, вие публикувахте казуса, но ще го обясня отново, ако някой не е запознат – когато една компания иска да построи даден имот, тя си входира заявление от свое име като собственик на имот за допускане на изменение на Подробен устройствен план. На този етап никъде не пише проектанта. Арх. Грозева ми обясни, че е подписаза заповедта, че допуска такова изменение. На следващият етап те входират вече изготвен ПУП от проектант и този проектант е съпругът й. Тогава тя вече не подписва тази заповед. Въпреки това КПКОНПИ в случая казват, че не е установен, но е възможен конфликт на интереси.

Арх. Грозева ще обжалва в съда. Аз съм й дал тази възможност – да изчисти името си. Ако го направи през съда, ще приема, че всичко е наред. Ако не успее, съответно ще предприема нужните мерки по административен ред.

–  След твърде дълга липса на реална изпълнителна власт у нас, съставянето на правителство облегчение ли е за местната власт, или още едно неизвестно? 
– Проблемът е, че за всичко и винаги е виновен кметът. Сега се радвам, че вече има редовно правителство, което да си поеме отговорността. Ето – ТЕЦ 2 се управлява вече изцяло от новото правителство. ТЕЦ 2 е собственик на „Берое“ и каквото и да се случваше с футболния клуб, все кметът беше виновен. Е, от тук нататък искам да се знае – всичко, което се случва с „Берое“ е следствие от управлението в момента. Георги Кадиев в търсене на внимание ме обвиняваше за всички назначения в ТЕЦ 2 и „Мини Марица изток“, което си беше глупаво, но пък разбираемо с оглед търсене на политическа популярност.

Сега вече дори Кадиев не може да каже и едно обвинение срущу мен. Радвам се, че има правителство, че в голяма степен вече се чувствам разтоварен, защото наистина при липса на друга власт, за всичко, случващо се в региона някой търсеше отговорност от кмета. Да, винаги съм се опитвал да се ангажирам с всичко, което зависи от мен, но няма как да се ангажирам, или да бъда ангажиран с неща, които не зависят от мен. Облегчен съм. Време е да си поемат отговорността в момента и народните представители, особено от управляващата коалиция, новите министри…
Аз си нося отговорност само за Общината и понеже съм правил всичко в обществен интерес, никакви проверки не могат да ме притеснят. Това ще се види във времето.

Дори няма да се опитвам да споря с хейтъри – примерно, че цената на нещо била висока – ами да дойда и да го направят за по-ниска тогава, пък да видим дали е възможно. Всъщност Стара Загора е Общината, упрекваната винаги, че работи по най-ниска цена – и от Камарата на архитектите, и от Камарата на строителите, и от кой ли не.
– Имате ли идеи за бъдещето си след края на кметския мандат?
– Разбира се, че имам идеи, но ще ги кажа след като приключа с работата си тук. Много хора гледат на политиката като на мръсна работа, но аз смятам, че на мен ми е помогнала много. Изгради много черти на характера ми, даде ми много опит и мога да бъда полезен на много и различни места. Имам добро образование, здрав съм, никога не съм се плашил от работа – поне в това никой не може да ме обвини. Винаги съм работил на макс. Причината да обявя след последния избор, че няма да се кандидатирам повече е, защото съм убеден, че след три мандата човек няма как да не е изхабен. Млад съм още и имам нужда от нови предизвикателства в живота си

Искам да пожелая на хората светли празници! Да са живи, да са здрави, да гледат оптимистично на живота! Не всичко е черно и сиво, както се опитват някои да ни втълпяват. И не всичко е политика. Пожелавам на всички да бъдат успешни, да обрщат повече внимание на близките, на семейството си, на хората, които обичат, защото това се оказва най-важното в последна сметка.


image0 (9K)