Кметът Живко Тодоров поздрави съпрузите с най-дългогодишен брак в Община Стара Загора

Кметът Живко Тодоров поздрави съпрузите с най-дългогодишен брак в Община Стара Загора, научи ЗАРАТА

Старозагорците Недялко Пенчев и Цветанка Пенчева са съпрузите с най-дългогодишен брак в община Стара Загора. През тази година те ще отпразнуват 70 години съвместен живот. Днес по повод Деня на влюбените-14 февруари семейство Пенчеви беше зарадвано със специална изненада от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

„Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай личния Ви празник!

„Поводът да празнувате днес, означава, че сте намерили хармония в човешките отношения, споделеност, доверие и опора в своя партньор в живота, което е истинско щастие. 70-тата годишнина от Вашият брак е повод за гордост и житейска радост. Днес имаме нужда от мъдростта и житейския опит на хора като Вас.

Пожелавам ви да се радвате на взаимната си обич и подкрепа. Нека и след още десетилетия все така виждате своето щастие в щастието на другия. Изпращайте всеки един ден с удовлетворение и душевен мир и посрещайте новия с надежда!“, поздрави съпрузите градоначалникът.

Цветанка и Недялко се познават още от ученическата скамейка в Педагогическото училище в Стара Загора, когато са едва на 17 години в техните сърца припламва искрата на любовта, спомня си невестата. Завършил училище през 1951 година Недялко е изпратен да учителства в Ивайловградското село Лъджа (днес квартал на Ивайловград), година по-късно го последвала и любимата му. Първоначално родителите на Цветанка не одобрявали нейния избраник, но въпреки това тя заминала за Ивайловград също като учител. И символично на 15 септември 1952 година след учебните занятия те сключили брак. „Решихме да се оженим, нямахме свидетели и точно преди да тръгнем за съвета помолихме да дойдат с нас един познат на мъжа ми и един учител по физическо“, спомня си булката. За почерпка след това отишли до местната сладкарница и си купили малиби. Малко след това за сватбата разбрали и родителите на двамата влюбени. Те приели новината, а няколко месеца след това се родило първото дете на младото семейство Пенчеви.

Цветанка Пенчева завършила висше образование и станала учителка, след това директор на училище, а в последствие и директор на Института за детски учители. Преподавала е в Тракийски университет. След като се пенсионира издава няколко книги, стихосбирка и прави първата градска изложба за брюкселска дантела. Недялко Пенчев завършил право и дълги години бил секретар на градски съвет, а след това и юрист.

Днес, след 70 години, двамата имат три деца- две дъщери и един син, двама внуци и един правнук. Хвалят се с техните постижения и разказват с носталгия за миналото. Споделят, че няма тайна за дългия семеен живот – трябва единомислие, разбиране и доверие.

Община Стара Загора се включи в инициативата по повод 11-то честване на Международната седмица на брака в България от 7 до 14 февруари и поздрави още две семейства с дългогодишен семеен живот- Недялко Русев и Кера Русева, както и Бончо Николов и Стоянка Николова, които през тази година ще отбележат 69 години брачен живот.


image0 (9K)