Когато работата не върви

Ето няколко неща, които може да ви помогнат, когато не ви се работи, а имате много за вършене

Миналият петък започна добре и завърши зле. Сутринта изнесох 3-часова лекция в университета, която ми се стори като 10-минутна, тъй като студентите бяха ангажирани и участваха активно в дискусията. Когато обаче приключихме, аз бях доста изтощен, а часът бе едва 11. Имах още много задачи, които трябваше да свърша преди уикенда, но нямах никакво настроение и желание да се занимавам с тях.

Това ме накара да се замисля за начините, по които човек може да се върне работен ритъм, когато няма мотивация. Ето няколко неща, които може да ви помогнат, когато не ви се работи, а имате много за вършене, пише Обекти:

Разходете се

Разходката е моят универсален отговор за всички трудности в работата. Обикновено 10-15 минути са напълно достатъчни. Оставате телефона си на бюрото и излезете навън за кратко. Вгледайте се в листата на дърветата и околните сгради. Вслушайте се в звуците около вас, било то на птички или на преминаващи коли. Напомнете си, че отвъд списъка ви със задачи съществува голям свят, изпълнен с живот. След това се върнете на бюрото и запретнете ръкави. Комбинацията от промяната на средата и енергията, която получавате от физическата активност, ще ви помогне да изчистите съзнанието си и да си върнете фокуса върху работата.

Разделете работата на „малки хапки“

Дните, в които не сте в пикова форма, не са тези ,в които може да свършите работата си по голям проект, за който е необходимо да бъдете най-доброто си аз. Това е нормално. Всеки голям проект обаче включва и по-малки задачи. По тази причина аз обикновено съветвам хората да организират списъка си със задачи около тяхната продължителност. Изберете онези задачи, които отговарят на нивата ви на енергия и концентрация в момента. Интересният ефект от този подход е, че след като изпълнител няколко по-малки задачи може да придобиете вдъхновение и да се почувствате по-енергични, давайки си възможност да изпълните и по-трудоемки задължения.

Работете по не толкова важните задачи

Друга добра организационна стратегия за списъка със задачи е подреждането им по нивото на продуктивност и ангажираност, което се изисква за тяхното изпълнение. Когато не сте в най-добра форма, винаги може да се захванете с не толкова важни дейности, които така или иначе трябва да изпълните. Винаги има доклади, които трябва да се попълват или изпращат, както и непрочетени имейли, които трябва да бъдат прегледани. Използвайте непродуктивните си дни за изпълнението на тези досадни, но неразделни от работата задължения.

Дайте си 5-10 минутки повече

Не рядко дните, в които не сме в оптимална кондиция, ни карат да се замислим за захвърляне на всички задължения и дори напускане на работа. В тези моменти човек се чувства отегчен и разочарован от своята действителност, мислейки единствено за това кога този ден ще приключи. Реакцията ви към тези чувства играе ключова роля за навиците, които си създавате. Ако прекратявате работа или взимате телефона си в ръка и започвате да преглеждате профилите си в социалните мрежи всеки път, когато работата ви изнервя или ви кара да чувствате скука, ще започнете да асоциирате тези емоции със съответните действия. Вместо да изградите връзка между досадата и смартфона, опитайте да изградите по-полезен навик. Когато почувствате, че нещата не вървят, кажете си, че ще поработите още пет или десет минути по същата задача. Дори и да отложите само с хващането на смартфона, вие ще изградите асоциация между досадата и нуждата от влагане на повече усилия. Това прави по-лесно продължаването на работата, когато на човек всъщност не му се работи. Понякога тези кратки удължавания са достатъчни, за да си върнете вдъхновението и да се захванете отново със задачите си.

Поговорете с някого

При най-тежките случай на демотивация може да се насочите към важната роля, която социалния контакт играе в нашия живот. Насрочете среща, било то на живо или под формата на видеоконферентна връзка, или пък просто позвънете по телефона на ваш приятел, колега, ментор или клиент, за да поговорите за нещо, свързано с работата. Работните взаимоотношения пострадаха сериозно заради пандемията от COVID-19, така че е отделянето на време за професионални разговори, макар и не насочени към конкретен проект или задача, може да бъде изключително полезно. Тези разговори много често имат вдъхновяващ ефект, тъй като предлагат различна гледна точка към работата, която вършите. В много случаи те вдъхват енергия, с помощта на която човек може да превърне един иначе непродуктивен ден в точно обратното.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)