Коефициентът на заразяване у нас е по-висок от този в Китай и Италия. Мерките работят, щом резултатите са такива при такъв коефициент

3,5 е коефициентът на заразяване от коронавирус в България, обяви шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Това означава, че един вирусоносител заразява средно 3-ма души и половина, а 10 съответно 35, пише 24 часа

Показателят R0 или коефициент на заразяване се използва, за да се изчисли скоростта на разпространение на всяка една епидемия.
Коeфициентът обаче е изключително висок като надхвърля както средния показател в света от 2,5, така и най-високото ниво, изчислявано за Италия преди вземането на карантинни мерки от 3,25, показват данните от европейски и американски изследвания на R0 на коронавируса. Според учените при вземането на карантинни мерки стойността на този коефициент пада поне наполовина. Когато обаче R0 е по-голям от единица, епидемията все още се разраства. А преди дни Германия обяви, че е овладяла заразата при коефициент от 0,7.
„Този висок коефициент показва точно, че взетите в България мерки работят“, настоя обаче ген. Мутафчийски. Според него коефициентът от 3,5 е валиден за огнища на заразата, върху които се работи приоритетно с изолиране и по-масирано тестване на хората. Заради това е и толкова висок, но остава затворен само в заразените общности.
София все още е най-голямото огнище на зараза и заради това не се предвижда облекчение нито на влизането, нито на излизането от града, заяви още Мутафчийски. Столицата бе затворена до второ нареждане по искане на щаба преди Великден като бяха оставени само два двучасови коридора, в които през КПП-та може да се минава с личен автомобил. Мярката обаче бе въведена едва след като столицата напуснаха за празниците 90 000 автомобила и бе приета като наказание, а не като предохранителна мярка. От понеделник част от софиянци опитват да се приберат в града, но мнозина са връщани.
Мутафчийски не отговори на въпрос какъв е критерият за облекчаване на влизането в София. Описа единствено общите критерии в Европа за облекчаване на карантинните мерки – здравната система да има достатъчно капацитет да поеме новите болни. Но сам уточни, че това е критерий за държави, чиито здравни системи бяха разрушени от епидемията от коронавирус.
Засега в България проблеми се очертават единствено в Северозападна България и то не заради липса на легла, а заради многото заразени лекари. Във видинската болница например има 14 болни медици. Заради това щабът е предложил на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да командирова лекари специалисти от други части на страната, които да работят временно във Видин.
Отварянето на парковете ще е най-вероятно следващото облекчаване на мерките, след като от днес вече са позволени плановият прием в болниците, детските ваксинации и консултациите за бременни жени. Отново обаче не бе обявен какъв ще е критерият, при който ще бъде предприета тази мярка.
„В момента се преценяват рисковете и той е един главен – събирането на хора по поляните в парковете, за да пият алкохол. Заради това при отварянето на парковете ще има редица
предписания за режима, при който ще могат да бъдат посещавани“, разясни Мутафчийски.


image0 (9K)