Categories: Дунав мост

Кое масло е най-добро за пържене?

Съвременният избор от различни масла е много голям

В тази връзка всеки кулинарен специалист може да има въпрос кои масла са най-подходящи за пържене и кои трябва да се използват за готвене на студени ястия.

Решението на този въпрос е важно не само от гледна точка на вкусовите предпочитания, но и от гледна точка на здравословното хранене, отбелязва Actualno.

Точка на кипене на растителното масло

Всяко масло има своя собствена точка на кипене. Това е температурата, до която при нагряване в маслото започват да протичат химични процеси с образуването на вредни вещества – канцерогени. Вероятно всеки е чувал за опасностите от канцерогените. Следователно, за да бъде едно масло безопасно за пържене, точката му на кипене трябва да е възможно най-висока.

Какви масла отговарят на това изискване?

Кокосовото масло

Това масло е уникално, защото има високо съдържание на наситени мазнини, които обикновено не се срещат в растителните масла. Тази функция прави кокосовото масло много устойчиво на топлина. Точката на кипене на това масло е 1720 – 2300 в зависимост от вида. За пържене са подходящи както рафинирани, така и нерафинирани масла. По-добре е да използвате нерафинирано за бързо пържене, а за по-дълъг процес изберете рафинирано. Също така изборът ще зависи от това дали наличието на лек кокосов вкус и аромат в готовото ястие е подходящо. Също така си струва да се отбележи, че кокосовото масло е чудесно не само за пържене, но и за печене.

Маслото от авокадо има висока точка на кипене (270 гр.). Можете да пържите с него без страх за здравето.

По-разпространеният и достъпен зехтин също е подходящ за пържене. Можете да използвате както екстра върджин зехтин, така и рафиниран зехтин.

Рафинирани масла за пържене

Ако говорим за рафинирани масла, тогава всяко от тях е подходящо за пържене. Точката на кипене на всички рафинирани масла е доста висока. Такива масла не могат да се нарекат полезни, тъй като в процеса на рафиниране маслата губят полезните си свойства и също се третират с химикали.

Най-евтиното и популярно сред домакините слънчогледово олио обикновено се използва за пържене в рафинирана форма. Няма мирис, така че е удобно да се пържи с него. В рафинираното масло не се образуват канцерогени, но по време на процеса на рафиниране маслото се третира с химикали и използването на такова масло може да бъде вредно за здравето.

По този начин най-полезните масла за пържене могат да се нарекат масла, които в нерафинирана форма могат да издържат на безопасно нагряване до високи температури. Идеален пример за такова масло е кокосовото масло.

Заслужава да се отбележи, че за здравословна диета броят на пържените храни трябва да бъде намален или изоставен напълно. В случаите, когато пърженето е незаменимо, по-добре е да внимавате с избора на масло.

https://www.dunavmost.com/====

Arhiv

Share
Published by
Arhiv

Recent Posts

За дванадесети път – Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора

За дванадесети път - Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране в Стара Загора,…

3 минути ago

Днес в „Наследство“: Яман признава на Зия, че е заложил любовта си към Сехер, за да го спаси

Сехер решава да избяга от имението заедно с Юсуф, но Яман я спира. Той се…

6 минути ago

От днес: Билетите по някои линии на БДЖ скачат с 20%

Разходите на дружеството драстично са се увеличили...

44 минути ago

Валежите се завръщат в сряда

Днес температурите ще са от 21 до 27 градуса...

57 минути ago

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение

След успеха на второто издание на WorkIn Stara Zagora, следва продължение, съобщиха за ЗАРАТА Две…

един час ago
image0 (9K)