Кожухарова: Засега България няма план за задължителна ваксинация срещу COVID

Кожухарова: Засега България няма план за задължителна ваксинация срещу COVID

Снимка: Bing Guan / Bloomberg

Засега няма план у нас за задължителна ваксинация срещу COVID-19 за някои групи от хора. Министърът (Стойчо Кацаров, бел. ред.) е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно.  Това каза проф. Мира Кожухарова, епидемиолог, съветник на здравния министър, пред bTV.

Кожухарова отговори така на въпрос дали ваксинацията трябва да стане задължителна за някои групи от хора, както се случва в други европейски страни.

„Май всички западни демокрации минават през това да въведат задължителна ваксинация, но министърът е твърдо убеден, че хората трябва да вземат разумно решение самостоятелно. Разбира се, епидемиолозите сме на друго мнение, но допускам, че той е прав“, каза Кожухарова.

Още по темата

Епидемиологът сподели тревогата си от нищожния процент на ваксинираните в системата на образованието и на здравеопазването. 

„Срам ме е да кажа какъв е процентът на ваксинираните срещу COVID-19 медици у нас“, каза проф. Мира Кожухарова. По думите й той е крайно недостатъчно и последно е бил около 20%. „Разбира се, много от тях са и преболедували и имат имунитет“, уточнява тя.

Проф. Кожухарова заяви, че трябва да се вземат мерки с оглед на предстоящата вълна. „Имаш контакти с пациенти, но още по-лошото е, ако ти си заразиш пациента – човекът, който почти си излекувал, и умре заради теб. Това е непростимо“, смята Кожухарова.

Ситуацията с ваксинацията в образованието обаче е същото като в здравеопазването – един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Въпреки това епидемиологът смята, че училища и детски градини трябва да се затворят последни при една нова силна вълна на COVID-19. 

„Един нищожен процент от учебните заведения имат висок процент ваксинирани. Ако нещо зависи от мен, аз бих направила така, че училищата да не се затварят или да са най-последните, които да бъдат затворени“, каза още проф. Кожухарова.

Според нея следващата вълна на коронавируса у нас няма да бъде по-коварна от предходните, но е важно всеки да се ваксинира – по-добре рано, отколкото късно.

„Единствената реална мярка, с която разполагаме, е ваксината. Видяхме, че всички други мерки и да действат, действат в малка степен. Ваксината е това, което за момента може да ни даде глътка спокойствие“, казва Кожухарова.

източник https://www.investor.bg/


image0 (9K)