Здраве

Кои са най-вредните предмети в домакинството, които ни разболяват?

Във всеки дом има предмети, настилки и пособия, които предизвикат сериозни проблеми с белите дробове и дихателните пътища, алергии, астма, хронична кашлица, хронична хрема, пише actualno.com.

Кои са най-вредните неща в домакинството, които ни разболяват?

Белината

Хлорът и амонякът в белината причиняват сериозни дихателни проблеми, дори спазми и невъзможност за вдишване. Различни алергии и хронични белодробни болести могат да се дължат от продължително излагане на влиянието на летливите съединения в белината.

Килими и мокети

Килимите, мокетите и изобщо текстилните подови настилки са най-големите събирачи на подобни алергени. Те, за съжаление, са и сред най-силните такива и причиняват сериозни белодробни и дихателни проблеми.

Прахосмукачката

Прахосмукачката е уред, без който домакинството не може. В прахосмукачката се задържат всички прахови частици и акари, които продължават да повреждат качеството и свежестта на въздуха в дома. Препоръчително е да държите прахосмукачката в килер или в мазето, далече от помещенията, които ползвате ежедневно.

Банята

В банята се създават най-много условия за образуване на мухъл. Той е изключително вреден за хора, склонни към отключване на алергии. Ето защо почистването на банята трябва да е приоритет и да се прави възможно най-често.

Бои и отрови за насекоми

Някои видове бои излъчват не просто неприятна и задушаваща миризма, но и летливи съединения, които причиняват белодробни проблеми. Спрейовете и другите видове препарати срещу насекоми и гризачи също предизвикват много сериозни дихателни проблеми.

Изолация

Тенденцията в поставянето на външна изолация набира огромна скорост в строителството и ремонтните дейности.  Но „запушването“ и „запечатването“ на външните стени на сградите крие рискове за здравето на белите дробове и дихателната система. Така се създават условия за образуване на мухъл. Въздухът става многократно по-застоял. Още по-опасни са някои видове материали, от които се прави изолация. Те създават предпоставки дори за злокачествени заболявания на дихателната система.

Румяна Иванова

Аз мога

Share
Published by
Румяна Иванова

Recent Posts