Кои са най-вредните съставки на шампоаните за коса?

На пазара се предлагат шампоани с най-различни формули и множество трудни за произнасяне съставки. За да осигурите на косата си най-добрата грижа, която заслужава, избирайте шампоан съобразно нейния тип, който да бъде предимно с естествени, органични и растителни съставки, и избягвайте сулфати, парабени, формалдехид, хексахлорофен и фталати.

Повечето шампоани имат между 10 и 30 съставки. Всички съдържат почистващ агент, за да могат да измиват мазнините, замърсяванията, натрупването на себум и миризми от скалпа. Най-честите детергенти са повърхностноактивни вещества, като натриев лаурил саркозинат, натриев лаурил сулфат (SLS) и натриев лаурет сулфат (SLES). Шампоаните могат да съдържат и форма на витамин В5 (пантенол), овлажняващ гликол и аромат за по-приятна миризма.

Кои съставки да избягваме и защо?

Сулфатите са химикали, използвани в шампоаните заради силния си почистващ ефект. Най-често срещаните сулфати са натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат. Те осигуряват почистване в дълбочина и на тях се дължи разпенващия ефект на шампоаните. В случай, че шампоанът Ви не се разпенва, има голяма вероятност да не съдържа сулфати. Грубото почистващо действие на сулфатите обаче може да причини дразнене на кожата, сухота и възпаление. Сулфатите могат да повишат чувствителността на кожата и да влошат състояния като розацея, екзема и контактен дерматит. Те могат да увредят косата, като нарушат естественото производство на себум.

Формалдехидът е химично съединение, използвано в битови продукти, строителни материали и като консервант в някои потребителски продукти, включително в шампоани. Той може да предизвика контактна алергия и е доказано, че причинява дерматит. Доказано е също, че влошава съществуващия алергичен дерматит и екзема. Проучванията при работници, изложени на високи нива на формалдехид, показват, че тоой може да причини миелоидна левкемия и някои редки видове рак, включително рак на синусите и рак на гърлото.

Парабените са химически консерванти, които отдавна се използват в козметичните продукти за увеличаване на срока им на годност. Проучванията показват, че парабените могат бързо да се абсорбират през кожата и да проникнат в телесните тъкани. Това може да причини алергичен дерматит и кожни проблеми като зачервяване, дразнене, сърбеж по кожата, лющене и копривна треска. Парабените могат да попречат и на нормалното регулиране на хормоните в организма, което може да повлияе на бременността и менструацията. Доказано е също, че парабените влияят върху тъканите на гърдата и повишават риска от развитие на рак на гърдата.

Хексахлорофенът е антисептично средство, използвано в козметичните продукти заради своите антибактериални качества. Съединението може да предизвика дразнене на очите и кожата. При поглъщане може да причини гадене, повръщане, коремни спазми и диария. Другите нежелани реакции са зачервяване на кожата, сухота, лющене, подуване и чувствителност към светлина.

Фталатите са група химикали, които обикновено се използват, за да направят пластмасата по-гъвкава. Те се използват като свързващо вещество в козметичните продукти, включително и в шампоаните. Фталатите са свързани с риск от нарушен хормонален баланс и безплодие, по-нисък брой сперматозоиди, репродуктивни и генитални дефекти. Проучванията показват, че излагането на фталати може да увеличи риска от загуба на бременността и гестационен диабет. Фталатите могат да навредят на бъбреците, щитовидната жлеза, имунната система и черния дроб.

Естествени съставки, които да търсим

Шампоанът се счита за естествен, когато не съдържа сулфати и включва органични и растителни съставки. Вместо синтетични съставки, естествените шампоани обикновено съдържат етерични масла, екстракти от плодове, растителни продукти и сертифицирани органични съставки. За тях се знае, че е по-малко вероятно да нарушат естественото pH и омазняване на косата и скалпа.

Естествени съставки, които са добри за грижата за косата, включват масло от жожоба, здравец и арган, органичен зелен чай, алое, лайка, кокосово масло, органичен мед, масло от бергамот, зехтин, органичен коноп, корен от репей, плодови екстракти, като звезден анасон, етерични масла, като мента, лавандула и лимон. Тези естествени съставки са по-нежни за косата и скалпа, и помагат за тяхната хидратация, като същевременно осигуряват добро почистване.

Източник:

www.healthline.com

Източник: https://www.puls.bg/


image0 (9K)