Кои са най-полезните видове месо

Важно месото да се консумира в умерени количества и здравословно приготвено

Въпреки модата на вегетарианството, месото си остава за много хора основен продукт от всекидневното меню. В него се съдържат много незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи, а някои видове месо са особено полезни. Разбира се, за да се радваме на ползите, е важно месото да се консумира в умерени количества и здравословно приготвено, пише Mila.bg

Заешко

Заешкото месо е диетично, но наред с това има и уникални хранителни качества. По съдържание на протеини надминава дори пилешкото. Човешкият организъм го усвоява на практика напълно и доста бързо. Заешкото притежава деликатен вкус и е подходящо за хора, които страдат от проблеми с храносмилането и хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. Този вид месо спомага за балансиране на мастния обмен и бързо възстановяване на силите. Още един огромен плюс на заешкото месо е, че е хипоалергенно, което означава, че може спокойно да се включва менюто на малки деца.

Конско

Конското се смята за най-екологично чистото месо. Тъй като конете се отглеждат в чиста среда, месото им не съдържа антибиотици и други вредни компоненти. Протеините в него са идеално балансирани, като същевременно конското месо е рекордьор по съдържание на тиамин, витамин В2 (рибофлавин), мед, желязо, магнезий. Също както заешкото, и конското не предизвиква алергии и е чудесен вариант за детското меню.

Пуешко

В сравнение с месото от другите видове птици, в пуешкото има много по-малко мазнини и калории, а по съдържание на протеини не отстъпва на нито един друг вид месо. В пуешкото се съдържа огромно количество селен и витамин В, никотинова киселина (витамин В3) и фосфор. Любопитна подробност е, че по съдържание на фосфор пуешкото надминава някои видове риба. Усвоява се добре от организма и същевременно дава дълготрайно усещане за ситост. Подходящо е за хора, страдащи от атеросклероза и наднормено тегло, тъй като съдържа умерено количество холестерол.

Пъдпъдъче

Месото от тези птици не е особено популярно рядко се присъства в менюто ни, като причината в повечето случаи е високата му цена. Пъдпъдъчето обаче е изключително полезно, особено за хората, които имат проблем с излишните килограми. 100 г от това месо съдържат само 230 ккал, но за сметка на това – голямо количество протеини, витамини и минерали. Важен детайл е, че протеините от пъдпъдъчето се усвояват изключително бързо. Според експертите това месо помага за възстановяване на организма след прекарана тежка болест или загуба на кръв. Доказано е, че благодарение на богатото съдържание на магнезий, желязо, мед и калий, месото от пъдпъдък оказва положително въздействие на мозъчната дейност, сърдечносъдовата и имунната система.

Козе

Козето месо има деликатна текстура, мек вкус и минимално количество мазнини. Заради ниското съдържание на калории се препоръчва при диетично или лечебно хранене. В състава на козето се съдържат редица ценни компоненти, сред които желязо и мощни антиоксиданти. Освен това, в него се съдържа съвсем малко холестерол, което го прави незаменим продукт, особено за по-възрастни хора.

Щраусово

Щраусовото е едно от най-нетлъстите меса. На вкус леко напомня на телешкото, но има леко сладникави нотки. Това месо е полезно за хората, страдащи от анемия, диабет, проблеми със сърдечносъдовата система. Богато е на протеини и уникални аминокиселини.

Агнешко

Според разпространеното мнение, агнешкото е едно от най-мазните меса – което е причина доста хора да го отбягват. Разбира се, в него има мазнини, но съдържанието им със сигурност е по-малко от мазнините в свинското. Но в агнешкото се съдържа внушително количество от веществото лецитин, което отговаря за нормализиране на нивото на холестерола. Имайте предвид обаче, че този полезен вид месо има и един недостатък. В костите на агнешкото се съдържат вещества, които могат да станат причина за развитие на артрит. Затова по-възрастните хора трябва да го консумират с мярка. Освен това, овчето месо обикновено съдържа липиди, които са вредни за сърцето и сърдечносъдовата система. Затова се препоръчва овнешкото месо да се консумира в по-малки количества и с обилна гарнитура от зеленчуци, а мазнината, която се отделя в процеса на готвенето, е най-добре да се изхвърли.

Свинско

Репутацията на свинското като нездравословен продукт е силно преувеличена. Според диетолозите, най-полезната част е филето – при правилно приготвяне свинското филе по хранителни качества може да се сравни с пилешкото. Едниственото изключение от това правило е свинското месо от ферми, които използват хормони – то е определено вредно за здравето.

Телешко

Този вид месо може да бъде както полезно, така и вредно. Здравословно е месото от телета, които са хранени с трева. То е по-скъпо, но цената си заслужава, заради полезните му качества. Ако телетата са хранени със зърнен фураж, месото им съдържа много холестерол и мазнини.

Еленово

Месото от елен не е мазно и е изключително полезно, тъй като съдържа голямо количество минерали и витамини. Може да се консумира дори и в суров вид, без опасения от паразити. Еленовото месо се усвоява значително по-бързо от свинското, телешкото и пилешкото. Редовната консумация на този вид месо понижава риска от развитие на диабет, хипертония и сърдечносъдови проблеми.

https://www.dunavmost.com/====… https://kupi-sega.bg Бъди оригинален! Интересни подаръци за скъпи хора! КУПИ СЕГА! https://kupi-sega.bg/


image0 (9K)