Кои са най-рисковите занимания за заразяване с COVID-19

От края на ноември в България за втори път през 2020 г. са в действие мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, включително забрани за провеждане на определени публични събития и частично затваряне на бизнеси и обществени сгради.

Засега поне до 21 декември са прустановени присъствените занимания в училища и детски градини, спрени са културните събития, с изключение на театралните постановки, забранени са екскурзиите и масовите спортни меоприятия на открито и на закрито и са затворени моловете, ресторантите, баровете и нощните клубове.

Ограниченията, въведени от здравния министър Костадин Ангелов, обаче не засягат посещенията в църкви и паркове, например. Не са забранени и частните събрания, ако на тях присъстват по-малко от 15 диши.

Учениците от 1 до 12 клас минаха към дистанционно обучение поне до 21 декември

Възможно ли е нещо да е разрешено, но да носи сериозен риск от заразяване с коронавирус?

На този въпрос са се опитали да отговорят група епидемиолози и здравни специалисти, цитирани от Ню Йорк Таймс и Ройтерс. Те класират на този принцип няколко десетки всекидневни дейности, характерни за съвременния човек.

I Най-безопасни

Сред най-безопасните занимания по време на пандемия са поръчването на храна за вкъщи, което ни позволява да избегнем струпването на хора пред заведенията, които предлагат готова храна. Спортът на открито като тениса, например, също попада в графа с активности с най-нисък риск от заразяване. При индивидуалното спортуване или при игра на тенис няма близък контакт между участниците.

Малко по-голяма, но все още относително малка опасност създават приемането на доставки на пратки, използването на чужда баня, зареждането на авотомобил в бензиностанция или престоят в чакалня на лекарски кабинет.

Специалистите класират спорта на открито сред най-безопасните активности

Сред заниманията, които специалистите класират като близки до тези със среден риск, са ползването на библиотеки, ходенето в музеи, пазаруването в хранителни магазини, както и посещението на вила с друго семейство.

I Средно рискови

За още по-рисковани се смятат посещенията в молове, хотели, обществените тоалетни и басейни, както и присъствието на частно парти на закрито или на барбекю.

Други места, където рискът от заразяване с COVID-19 е определен от епидемиолозите като среден, са фризьорските салони, офисите, детските градини, училищата, детски площадки, кина, казина, ресторанти, обществен транспорт.

Наред с тях не се препоръчват още играта колективни спортове като футбол, боулинг, посещенията във фитнес зали, както и гостуването на възрастни роднини.

Посещенията в религиозни храмове бяха разрешени и по време на инзвънредното положение, но те са сред най-рисковите места

I Най-опасни

В групата на дейностите и местата, които създават най-висок риск от предаване на коронавирус влизат здрависването, посещението на сватби, погребения, спортни мероприятия, както и неползването на предпазна маска за лице.

На върха на тази своебразна класация стоят църквите, концертите, театрите, партита на закрито, барове и нощни клубове. Според здравните специалисти там човек най-лесно би могъл да се зарази с COVID-19.

Затова, независимо от правителствените мерки за ограничаване на разпространението на болестта, медиците препоръчват хората да избягват публични събирания, да спазват физическа дистанция, често да мият ръцете си и да носят предпазни маски.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)