Здраве

Кои храни и напитки уунищожават мъжкия хормон тестостерон

Алкохол
Дори бирата влияе върху понижаването на мъжкия хормон и любителите на бира, рано или късно се сблъскват с това. Ако за вас е важно да поддържате високи нива на тестостерон, ограничете максимално и разредете приема на алкохол, в това число бира и спиртни напитки. Алкохолът спира и растежа и развитието на мускулите и влияе негативно върху изграждането на мускулна маса. За това са виновни същите ендорфини, които се отделят по време на консумация на алкохол и които ви карат да се чувствате добре. Алкохолът намалява метаболизма, натоварва черния дроб и в крайна сметка води до трупане на излишни мазнини, особено ако пиенето на алкохол е съчетано с обилно хапване.

[ad id=“225664″]

Соеви продукти
Почти всички изследвания, свързани с влиянието на соята върху здравето на мъжете, стигат до извода, че тя намалява броя на сперматозоидите и нивата на тестостерон. Скорошно изследване от щатския университет в Колорадо обвърза консумацията на соя с образуването на високи количества съединения в червата наречени „икуол“ (equol), които буквално спират производството на тестостерон.

Безалкохолни
Тук може спокойно да включим сладките изделия, понички и всякакви сладки вкусотии, но засега най-опасни остават газираните, безалкохолни и сладки напитки. Университетът в Оксфорд прави следния експеримент: 75 мъже получават 75 г чиста захар и след преглед установяват, че всички те имат спад в количеството произведен тестостерон с 25 % .
В кутийка кола има около 39 г рафинирана захар, и ето колко лесно може да се достигнат въпросните 75 г и да се стигне до спад в нивата на мъжкия хормон с 25 %.

[ad id=“263680″]

Тестени закуски
Мекички, палачинки, банички, кроасани… вкусни, но точно те са врагове на тестостерона! Основно заради съдържанието на трансмазнини и захар. Заменете ги с овесени ядки, семена, плодове, пълнозърнест сандвич или пица от пълнозърнесто тесто. А когато много ви се дояде палачинка, пригответе вкъщи с пълнозърнести брашна и чисти мазнини.

Ленено семе
Да, много полезен източник на омега 3 мастни киселини, но са богати и на съединението, наречено „лигнани“. Това съединение редуцира нивата на тестостерона, затова го заменете с конопено семе или сусамово!

Източник: dir.bg

Arhiv

Recent Posts

Слави загуби дело за 100 хил. лева срещу Радостин Василев

Политическата кариера на Василев започна в ИТН...

3 минути ago

Хванаха шофьор със 146 км/ч на ограничение 50 км/ч

Скоростта е засечена от екип на РУ-Твърдица...

13 минути ago

Ще запомним НС с перманентна предизборна кампания

Хронично негласуващите са хора с успешен бизнес...

18 минути ago

72-годишен шофьор загина при катастрофа по пътя Мездра- Роман

Ударили са се цистерна и лек автомобил...

27 минути ago

15% надценка в магазините за трите основни вида хляб

До края на годината ДДС за хляба и брашното ще е с нулева ставка...

33 минути ago

DAY OFF – FAMILY TIME очаква малки и големи на 11 май за семейна забава

Събитието на Az-jenata.bg ще се проведе пред хипермаркет HIT MAX от 10:00 до 18:00 часа...

35 минути ago
image0 (9K)