Кой е новият министър на икономиката Кирил Петков

Той е млад, умен, проспериращ бизнесмен, новатор и визионер – новият министър на икономиката в служебното правителство

Съпругата му Линда Маккензи е канадка от Британска Колумбия и заедно с русокосата хубавица имат три дъщери. Гордее се, че има диплома от “Харвард”, където е бил сред 10-те най-добри студенти при завършването, работил е за американска компания с 6 милиарда долара годишен оборот, живял е в Брюксел, после в Ню Йорк.

В крайна сметка днес и сега е в България заедно с цялото си семейство. Двете му малки дъщери Ема и Ана залягат над математиката и се явяват на т.нар. състезания математическо кенгуру, а голямата Ванеса следва за инженер химик в престижен университет в Ню Йорк.

Всички заедно обичат да се събират за Коледа и летните ваканции (стига пандемията да не обърка големите им планове за пътешествия и приключения).

Така накратко може да се разкаже за Кирил Петков, който от 12 май стана служебен министър на икономиката. Най-интересното е, че в правителството влиза и неговият приятел от дълги години Асен Василев – той пък като финансов министър, и също е част от “Харвард”.

Двамата се запознали още докато Кирил следвал в “Харвард”, а Асен вече преподавал в друг департамент на престижния университет.

Двамата правят всичко възможно, за да има и в България асоциирани курсове към “Харвард”. От 13 г. заедно плащат изцяло със свои средства т.нар. Харвардски курсове в Софийския университет, за да учат в тях безплатно български студенти. Афилиацията на курсовете към “Харвард” струва по 10 хиляди долара на година и досега са ги завършили почти 700 души. Те получават диплом сертификат от “Харвард”, но това е само половината добра новина. Другата половина е, че най-добрите от тези курсове имат бърза писта към престижни университети в САЩ и големи компании, ако искат да продължат с изследователските си интереси.

Кирил Петков е от героите на “24 часа” – той е носител на голямата награда за 2018 г. в кампанията “Достойните българи”. Заслужи това признание с откриването на Център за приложни изследвания и иновации към Софийския университет, за който дари 500 000 лева лични средства

Гордее се и с двете свои постижения, като не пропуска да напомни, че център като този в Софийския университет е бил открит в “Харвард” само 3 г. преди българския му братовчед.

Особено много Кирил Петков се радва на постиженията на хората в центъра – амбицирани и перспективни млади учени, а ръководител на лабораторията е докторът по микробиология Росица Тропчева, която е само на 34 г. Когато се обажда, за да я кани на работа, професор от “Харвард” я нарича нешлифован диамант и ѝ предлага заплата, 24 пъти по-голяма от българската

Кирил Петков особено много си харесва една теория, която изучавали в “Харвард” и която сега ще си припомни като икономически министър.

Според нея икономическото развитие на една страна зависи най-вече от това как управляваш двата топ процента на нацията. Хубаво е тези 2 процента да са добри, морални и т.н. За тях се твърди, че те със сигурност успяват в максимална степен да реализират шанса си за икономически успех, както и за позиции в обществото, обяснява Петков. И разкрива детайлите в теорията – там, където е най-перспективно да правиш конкурентоспособен бизнес, а нациите дърпат напред, там най-добрите 2% правят точно това.

Ако най-перспективно е да си лобист, от тези 2% голяма част отива точно там и тогава тези нации имат най-успешните лобисти, но икономиката им запада. Ако най-успешно е да си мафиот, тогава голяма част от този талант отива при мафията.

Как една държава управлява таланта на тези 2% – дали ги прави политици, лобисти, мафиоти или изпълнителни директори на конкурентни компании, предопределят огромна част от икономическото ѝ развитие. Та една от нашите задачи в тези всички курсове, които правим, е да насочим поне малка част от тези 2% в правилна посока. Иначе другите 2% не са на най-оптималните места за българската икономика, посочва Петков.

Той обаче вярва, че единственият начин дългосрочно да се промени обстановката в България е да се образоват достатъчен брой млади хора – критична маса, които да знаят какво означава икономическо развитие в истинското му значение. И с годините се натрупва техният брой, посочва с гордост Кирил Петков броя на завършилите Харвардските курсове. “Правим го с чувството, че помагаме по някакъв начин на средата, а не само да си движим бизнесите, с които се занимаваме”, отговаря Кирил Петков, когато го попитате защо се занимава изобщо с тези научни програми, след като има достатъчно добър, успешен и перспективен бизнес.

Той много държи студентите в Харвардските курсове да се насочват към фирми, които имат 100% експортен потенциал. Според него бизнеси, за които главният достъп на средства идва от държавния бюджет, са повече лобистки, отколкото икономически конкурентоспособни. Затова и сега като министър със сигурност ще опита да даде рамо на първите – онези, които имат сериозен потенциал за износ на своята продукция.

Покрай Харвардските курсове Петков разполага и с друга експертиза – има база данни за близо 400 000 компании в България, анализирал ги е по клъстери, по индустрии, взаимовръзки.

Тази карта на икономическия и частния сектор в България Петков предлага на своите студенти, за да правят разработките си информирано. Сега ще му се наложи да я ползва и като министър.

Вече в новата си роля Петков ще държи и на друга своя визионерска идея: да не се пречи на кадърните хора, защото в България има много умни хора в науката, образованието, индустрията. “Системата сега не дава предимство на най-умните, а на най-добре свързаните, или на хора, които успяват най-добре политически да се позиционират.” Правилата ни не са толкова лоши, но те трябва да се спазват и ако не ги следваш, няма да успееш – тогава нещата ще се променят, смята Петков.

А иначе – когато има свободно време, Кирил Петков и семейството му много обичат пътешествията, включително и до екзотични места. Радват се и на кулинарните умения на Линда, която в предишното издание на “Мастър шеф” успя да спечели “златна престилка” точно със своите рецепти за безглутенови торти, каквито предлага в центъра на София в своята кокетна сладкарничка. А и семейството има приятели от цял свят, някои от тях водят на Корал, за да им покажат, че в България все още има девствени плажове. За които Кирил Петков и Линда имат кауза: поне на 500 метра от брега да няма и следа от бетон.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)