Кой е новият трик на имотната мафия

Новият трик на мафията за имотни измами са подправените пълномощни. Това е споделил пред вестник „Труд“ председателят на Нотариалната камара, Димитър Танев, пише dir.bg
Имотната мафия превръща богатите хора в бедни, отнема безцеремонно имоти на психично болни и самотни старци.

Със законодателните промени по предложение на нотариалната камара, три от схемите на престъпниците са обезвредени до голяма степен, но четвъртата схема е нова – манипулират пълномощни за сделки с имоти, издадени от кметове в малките градове на България и наши консули извън страната.

“По-рано имотните измами се извършваха чрез кражба на самоличност, фалшиви лични карти или удостоверения за наследници, провъзгласяващи неверни обстоятелства”, обяснява Танев.

След като през 2009 г. се създаде информационна система към камарата тези престъпления са намаляли значително и вече 8-а година нямало случай на фалшифициране на пълномощно за разпореждане с апартамент или земя, заверено от нотариус.

„В това отношение сме надминали англичаните,“ казва шефът на НТ. Във Великобритания все още два милиона души годишно стават жертви на кражба на самоличност и страната губи от това 2,7 милиарда лири.

„Затова пък у нас мошениците взели да “премятат” 4-те хиляди градоначалници и консули, които имат нотариална компетентност да издават пълномощни“.

“С лозунги няма да ги спрем, а с действия”, допълва Танев.


image0 (9K)