Кой е „тихият убиец“ в нашия организъм

Всеки втори четвъртък от март месец е обявен за Световен бъбречен ден, с цел да се привлече вниманието на световната общественост върху бързото и активно разпространение на бъбречните заболявания и последвалите усложнения, водещи до бъбречна недостатъчност, съобщава БЛИЦ.

[ad id=“225664″]

Бъбречните увреждания се  установяват не само при доказана вече патология на бъбрека, но и при други съпътстващи заболявания – захарен диабет, артериална хипертония, подагра, високо наднормено тегло, затлъстяване.

[ad id=“263680″]

“Този важен орган ни се дава веднъж и за цял живот. Както и нервните клетки, нефроните – бъбречните клетки – не се възстановяват. При загубата на 95% от нефроните човешкият организъм може да съществува само на диализа или след бъбречна трансплантация.

Бъбречното заболяване е наречено “тих убиец”, защото в продължение на дълго време те не дават симптоми и не предизвикват оплаквания, а подкопават организма от вътре.

[ad id=“237001″]

Основните врагове на бъбреците са неправилното хранене и лошите навици. Ако има излишък в храната на протеини, бъбреците са с повишен товар и се образуват камъни. Причината за камъните може да бъде и изобилие от кисело, солено и пикантни храни, алкохол, цигари”, обяснява нефрологът проф. д-р Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация  в Александровска болница.

Интервюто с д-р Паскалев четете в здравен сайт Zdrave.to 


image0 (9K)