Кой може да получи компенсация от държавата при неплатен отпуск заради Covid-19

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде нова заповед за временно ограничените икономическите дейности заради Covid-19, чиито работници могат да получат компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

Актуализацията e свързана със заповедта на министъра на здравеопазването за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки.

До 31 януари компенсации ще могат да получават работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, обучителни центрове и школи, професионални колежи, наетите в туристически фирми, работещите от търговските обекти и услуги в затворените молове и за служители в игрални зали и казина, персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения.

Право имат и заетите в дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо – като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, както и заетите в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари. След тази дата те ще възобновят дейността си. Източник: БНР

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 


image0 (9K)