Кой не знае, кой не е слушал „Шушана“ на Наско Ментата

Не, песента „Шушана“, която стана хит през последните месеци не е на Наско Ментата, нито на Преслава. Тя е кавър на една известна и много стара еврейска песен – „Erev Shel Shoshanim“.

В превод името на песента е близко по значение на „Вечер на лилии“ или „Вечер на рози“ – еврейската дума се идентифицира и с двете цветя, а също така и с женско име.

Авторът на музиката е Йосиф Хадар, текстът е дело на Маше Дор. Записана е през 1957 г. от известната еврейска певица Яфа Яркони. Година по-късно излиза и версия на дуото HaDuda’im, известно и като The Dudaim, която става хит в Израел, а с времето и една от най-разпознаваемите еврейски песни по света.

[ad id=“263680″]

Красотата на текстът и библейските препратки превръщат песента в част от културно-религиозния живот на евреите и не само. Текстът е включен в молитвите по време на Шабат, а също така и като псалм в молитвената книга на лутераните от Северна Европа. Финландецът Джуани Фросберг използва мелодията, която смята за израелски фолклор, в песента си „Tiella ken vaeltaa“, която се превръща в химн на Евангелската лутеранска църква във Финландия.

Песента става част от еврейските сватби, пуска се на празненства в целия Близък Изток. Тя има множество кавъри, най-вече от 60-те и 70-те години, на различни еврейски и световни изпълнители, а произведението е преведено и на арменски.

[ad id=“225664″]
Тази година Наско Ментата включи изпълнението си на песента под името „Шушана“ в сборен клип „За приятели на маса“. В него той е обкръжен от свои приятели, които се забавляват в битова кръчма.

Друга чалга звезда – певицата Преслава, също качи свое изпълнение на песента в платформите за споделяне. Общо двата клипа имат близо 17 млн. гледания в „Youtube“, а социалните мрежи „гръмнаха“ от споделяния на песента.

Текстът на българската версия е променен, но също като оригиналния е посветен на любовта.

Превод на текста на „Erev Shel Shoshanim“ от английски език:

Вечер на рози

да излезем в гората

миро, подправки и тамян

е килимът под краката ти

Нощта пада бавно

и вятър с дъх на рози се носи

нета ти прошепна бавно песен

любовна песен

На разсъмване гълъбите гукат

а в косата ти има капки роса

устните ти са рози до сутринта

а аз ще ги взема за себе си

Източник: offnews.bg


image0 (9K)