Кола бомба гръмна в Колумбия, ранени са поне 19

Кола бомба експлодира в центъра на град в Западна Колумбия и рани 19 души на фона на растящо насилие в някои от селските райони на страната, предаде Асошиейтед прес.

Властите казаха, че взривът е избухнал в Коринто, селище с 30 000 жители, в което отдавна има борба между колумбийската армия и бунтовнически групи, които пренасят кокаин и се укриват в близките планини.

Свидетели разказаха, че паркираната кола бомба избухнала между сградата на общината и тази на полицейския участък.

Кметът на Коринто не е бил на работното си място по време на взрива, но трима общински служители са в критично състояние и са били откарани в болница в Кали, каза зам.-кметът Леонардо Ривера.

Въпреки споразумението за мир от 2016 г. между правителството и Революционните въоръжени сили на колумбийските бунтовници ФАРК, насилието продължава в изолирани селски райони.

Там отцепнически групи, които не са се присъединили към споразумението, и наркотрафиканти се борят за контрол върху маршрутите за трафик на кокаин и други ресурси, от които ФАРК са се отказали.

Ривера каза, че в Коринто не е имало бомбени нападения от 2011 г., но напоследък лидери на местни общности в селските райони съобщават, че са получавали заплахи.

През 2019 г. кандидат за кмет в съседния окръг Суарес е бил убит от отцепници от ФАРК.

Десетки бивши бойци на ФАРК, които живеят в района, също са били убити и са получавали смъртни заплахи.

Колумбийският министър на отбраната каза, че отива в западния департамент Каука, където се намира Коринто, за спешна среща с военни и полицейски служители.

Няма да спрем да се борим с тероризма, където и да го намерим, написа в Туитър президентът на Колумбия Иван Дуке.

 


image0 (9K)