Кола се вряза в полицаи край Капитолия. Стрелба и двама загинали

Районът на американския Конгрес е отцепен от полиция и представители на ФБР, след като кола се е врязала в двама полицаи и те са били ранени. Съобщава се още, че нападателят е излязъл от автомобила с нож и се е втурнал към униформените. Имало е и стрелба, съобщават световните медии.

Според публикации колата се е врязала в бариерата на булевард „Независимост“. Пристигналите на място полицейски подкрепления са произвели изстрели и заподозреният за инцидента е бил прострелян и откаран в болница в критично състояние. Впоследствие той е издъхнал от нараняванията си.

Ранените полицаи също са откарани в болница. Там единият от тях е загубил битката за живота си, съобщи началникът на Капитолийската полиция Йогананда Питман.

Сградата на американския Конгрес е затворена и блокирана. На държавните служители са изпратени текстове, в които им се казва да стоят далеч от прозорците. Улиците и офис сградите в близост до сградата също са затворени.

По време на полицейската операция за кратко хеликоптер дори е кацнал пред сградата на Конгреса, а после е отлетял.

На любителски кадри се вижда как множество полицейски коли се насочват към сградата. Агенти на ФБР също са на мястото на инцидента край Капитолия, за да окажат съдействие на служителите на полицията.

В сградата Капитолия нямаше конгресмени. Те не са в града, тъй като двете камари на Конгреса са във ваканция за великденските празници.

Президентът Джо Байдън също не е във Вашингтон. Вчера той пристигна в президентската резиденция за почивка Кемп Дейвид в щата Мериленд.

Часове по-късно стана ясно, че заподозреният е 25-годишният Ноа Грийн от Индиана, съобщи Ен Би Си, като се позова на източници от правоохранителните органи. Според страницата му във Фейсбук той е бил последовател на афроамериканското движение „Нация на исляма“. Качил е пост, в който споделя, че е загубил работата си и търси духовно напътствие.

Полицията на Капитолия идентифицира убития при нападението полицай като Уилям Еванс – ветеран с 18-годишна служба в полицията.


image0 (9K)