Кола се заби в офиса на Ангела Меркел

Автомобил с надписи се вряза в портата на сградата, в която се помещава офисът на германския канцлер Ангела Меркел в Берлин, предаде Ройтерс.

Инцидентът е станал в сряда, а шофьорът е арестуван. Снимки от мястото на събитието показват, че полицията инспектира автомобила. От дясната му страна на превозното средство са изписани със спрей думите „Спрете политиката на глобализацията“ и „Вие, проклети убийци на деца и възрастни хора“ от лявата.

„Канцлерът, другите членове на правителството и работници не са били в опасност“, заяви говорителят на правителството Стефен Зайберт и добави, че инцидентът е причинил само незначителни щети.

Не става ясно дали Ангела Меркел е била вътре в сградата, разположена срещу Райхстага, в която се намира германският парламент. Десетки полицаи и пожарна кола присъствали на мястото на инцидента.

Шофьорът, който очевидци описват, като човек на средната възраст, е откаран с инвалидна количка от полицията. Както оградата, така и автомобилът изглеждали до голяма степен невредими.

„Установяваме дали шофьорът умишлено е шофирал срещу портата“, заяви полицията в Берлин.

В сряда Меркел трябваше да бъде домакин на видеоконференция на германските държавни премиери, на която да се обсъди продължаване на изолацията и по-нататъшни стъпки за борба с пандемията.

Берлин стана дом на активна „лява” антиглобалистка организация, чиито членове се стремят да спрат проекти за развитие от големи световни компании и окупират празни къщи. Европа е в повишена готовност, след като заподозрените ислямистки бойци убиха осем души в Париж, Ница и Виена през последните седмици. Във вторник швейцарската полиция идентифицира швейцарка като известен джихадист, след като заби нож във врата на жертва и хвана друга за гърлото в универсален магазин в Лугано.

 


image0 (9K)