Колко дълго още ще остане България в зелената зона за COVID-19?

Здравните власти започват проверки за носене на маски в заведенията в разгара на летния сезон. Инспекции ще се правят в заведенията, които са на закрито по Черноморските курорти, бензиностанциите и хората, преминаващи транзитно през България.

Според заместник-министъра на здравеопазването Александър Златанов, ако противоепидемичните мерки продължат да се спазват, страната ни може да остане още дълго в „зелената зона“. Препоръките са в разгара на летния сезон маски да се носят на закрито, за да не влезе България в следващата Ковид зона.

„Към момента имаме 44 заболели на 100 000 души, за да преминем към следващата зона и да излезем от „зелената“, трябва да достигнем 95 на 100 000 души. Това няма да стане поне в близките 10 дни. Това, че предприемаме известни мерки е, за да действаме превантивно. Много по-важни са мерките, взети навреме, отколкото, когато вече сме в следващата зона“, подчерта Златанов.

Още по темата

5 авг 2021 07:00

175

На областно ниво всеки щаб ще взима решение, в зависимост от заболеваемостта.

Предвижда се при четвърта вълна на коронавируса страната да разполага с над 7000 легла за неусложнени пациенти и над 500 за интензивно лечение. Здравният план за справяне с нова Ковид вълна се очаква да бъде обсъден утре при президента Румен Радев. На срещата ще присъстват  представители на Министерството на здравеопазването и вицепремиери, съобщи в парламента служебният премиер Стефан Янев.

Служебното правителство пък е обсъждало вариант държавата да раздава ваучери за почивки на хората, които се ваксинират.

„Мислехме за мотивационно подпомагане на кампанията да подготвим мерки, които предлагат някакъв вид ваучери за тези, които се ваксинират. Целта е те да бъдат използвани в българския бизнес, в туристическия бранш“, разясни служебният премиер Стефан Янев.

Здравните власти обмислят и повишаване на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациентите от коронавирус. Предстои промените да бъдат обсъдени на заседания на надзорния съвет на Здравната каса.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)