Колко са полезни млечните продукти

Млечните продукти са сред традиционната храна на българите.

[ad id=“225664″]

В днешно време  не можем да сме сигурни какво точно съдържат млечните продукти. В социалните мрежи е разпространен клип и се вижда как прясно мляко, което в срок на годност, се стича на конци, а според микробиологът Сергей Иванов, причината за това е проблем с при пастьоризацията или замърсяване в предприятието.

„Има биохимични маркери за проследяване на пастьоризацията и тези анализи би трябвало да се извършват постоянно от производителите и от контролните органи“, каза Иванов в студиото на „България сутрин“, предава BULGARIA ON AIR.

Според микробиолога дори млечният продукт да е обозначен с логото на Български държавен стандарт, това не е гаранция, защото у нас качеството зависи от добрата съвест на производителите.

[ad id=“236999″]

„Когато производителите спазват технологията, това е една добра храна. Това включва от фермата до търговеца и дали той правилно съхранява млечните продукти“, допълни Сергей Иванов.

Диетологът д-р Людмила Емилова е категорична, че млякото може да бъде заменено, защото у нас се търси евтина стока, което значи, че няма как да е качествена и дори препоръча хора с опрeделени заболявания да избягват млякото.

„Казвам, че не трябва да ги консумират тези хора, чиито болести се влошават от тяхната консумация. Това най-често са сенна хрема, бронхиална астма, болки по ставите, екземи, обриви и други“, обясни д-р Емилова.


image0 (9K)