Колко струва в момента домашната лютеница?

Домашната лютеница – деликатесът, приготвян всяка есен вкъщи от супер домакините и предпочитан от деца и внуци излиза 7-8 лв. килограма

Разходка по пазара в Стара Загора и няколко магазини за зеленчуци показа, че нужните за лътеница червени чушки са на цени от 1,60 лв. до 1,80 лв. за тези с добро качество, а точно такива са нужни за лютеница. Патладжанът е 1 лв. килограма. Доматите са с цени от 1,80 до 3,60 лв. в зависимост от произхода, сорта и качеството. Но пък има продълговати, месести домати, които са най-добри за лютеница и готвене заради ниската сочност и сладкия вкус. Те са с дени от 1 лв. до 1,20 лв. за килограм.

При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус, цената е 28,40 за зеленчуците и да кажем – още 2-3 лв. за останалите неща.

Ако нямате наоколо подходящо място за варене на огнище, ще е на ток. Разходите за електричество си ги сметнете сами.

Количеството лютеница, което ще се получи от сместа, ще е между 4 и 5 килограма, в зависимост от това дали я предпочитате по-рядка, или гъста и с плътен вкус. С други думи килограм домашна лютеница излиза 7-8 лева.

Ако я приготвя майстор, наистина си е деликатес и си струва цената.

Но пък моя приятелка преди време обясняваше на баба си, свещенодействаща на терасата върху кулинарния шедьовър, че мотивът: „Ама домашната не е като купената, особено при тази цена, не е основание. Вярно, че при купената внаги знаеш какъв ще е вкусът на лютеницата, която си избрал да купуваш, докато домашната е по-разнообразна – може да е прегоряла, да е сурова, да е безсолна, твърде солена и т.н.“.

Да ви е вкусна лютеницата!

 

 


image0 (9K)