Колко струва животът на един български летец?

33 000 лева ще получи семейството на загиналия майор Валентин Терзиев

30 ст. на месец струва на държавата животът на военните летци, както и на всички останали военнослужещи.

Това е цената, която Министерството на отбраната плаща за застраховка “Злополука” на военнослужещите. А животът им е застрахован за 30 000 лв.

Това отговориха от Министерството на отбраната на запитване от “24 часа”. Вестникът поиска информация от министерството, след като военни летци се оплакаха, че в последните години сумите на застраховките са намалени.

Оправданието било, че така или иначе при смърт по време на служба се изплащат 12 заплати на семейството на загиналия.

Пилотите се свързаха с репортер на вестника, след като изтребителят МиГ-29 на майор Валентин Терзиев изчезна при нощен полет над Черно море на 9 юни. Летецът бе обявен за мъртъв от Министерството на отбраната, а останки на самолета вече бяха локализирани на 70 м дълбочина в морето близо до Шабла.

Последният договор за застраховка злополука при изпълнение на служебните задължения е сключен през март 2021 г. и е с “Дженерали Застраховане”, отговориха от МО на запитването на “24 часа”. Договорът обхваща всички военнослужещи, а обезщетението при смърт е 30 000 лв., като допълнително обезщетение от 3000 лв. се дължи на всяко непълнолетно дете на загиналия военен.

Това означава, че за смъртта на 47-годишния майор Терзиев семейството му ще получи общо 33 хил. лв. плюс обезщетение от 12 заплати.

За сравнение при пенсиониране военните получават по 20 заплати обезщетение.

Застрахователното обезщетение и 12-те заплати обаче може да бъде намалено, ако военният носи някаква вина за смъртта си.

Именно заради това колеги на загиналия летец се притесняват, че може да бъде направен опит майор Терзиев да бъде изкаран виновен за катастрофата. Предупреждение към командирите на пилота отправи преди дни и вдовицата му Димитрина Попова. (Виж нейната позиция в карето.)

Застрахователният договор е сключен по обществена поръчка, при която лимитите на обезщетенията са обявени предварително от министерството, показа проверка на “24 часа” в документацията в Агенцията по обществените поръчки. По същата поръчка са сключени договори и за цивилните служители на МО отново с “Дженерали”, както и за професионална отговорност при щети на трети лица или за причинена смърт на гражданин – съответно с “Лев Инс” и “Бул инс”.

МО не прави разлика между военнослужещи и цивилни служители, няма и диференциация на застраховката в зависимост от професията и конкретните задължения, става ясно от договорите.

30 000 лв. е обезщетението както за военен летец или пък за танкист, така и за офицер, който работи в МО. Същата сума се изплаща и при смърт примерно на секретарка в Министерството на отбраната. Такова застрахователното обезщетение би се изплатило и за загинал от ръката на военен гражданин.

МО е застраховало 24 357 военнослужещи плюс допълнителни 621 души от структурите на пряко подчинение на министъра. Договорът изтича в края на февруари следваща година. Общо по него плаща 89 117, 97 лв. За застраховка на военните МО дава по 3,55 лв. на година на човек, а за тези на пряко подчинение на министъра – по 4,20 лв.

Застраховките са в един и същи размер поне от 2017 г. насам, показват старите договори, сключвани от МО и налични на сайта на институцията и в регистъра на Агенцията по обществените поъчки.

По-стари договори по обществени поръчки не са налични, установи проверка на “24 часа”. През 2003 г. обаче според публикации в медиите военните са били застраховани за 50 000 лв.

Според наши източници 30 000 лв. е стандартната застраховка “Живот”, която държавните ведомства сключват за своите служители, ако смъртта им стане по време на изпълнение на служебните задължения.

За същата сума е бил застрахован и животът на депутатите в 44-ия парламент, сочи преглед в базата данни на Агенцията по обществени поръчки.

При тях обаче това е максималната сума, като при смърт заради болест например застраховката е само за 15 000 лв. За 45-ото НС депутатите не са имали застраховка, защото то бе разпуснато, преди администрацията да успее да проведе обществена поръчка.

Военните не застраховат изобщо техниката си срещу катастрофи, въпреки че това се случва например с автопарка на МО.

Не е организирана обществена поръчка с предмет “Застраховане на бойната техника срещу катастрофи и произшествия”, лаконично отговориха оттам на запитване на “24 часа”. Този проблем стана известен още през 2018 г., когато край Пловдив се разби хеликоптер и загинаха двама пилоти. Тогава заради липсата на застраховка на бойната техника бяха поискани оставки, но безрезултатно.

Поддръжката на бойната техника, включително отстраняването на материални щети, се извършва по договори за поддръжка, казват военните.

Вдовицата на летеца убедена, че е погубен от грешни решения на командири

Все по-убедена, че майор Валентин Терзиев е погубен от командирите си заради взети от тях неправилни решения, става вдовицата на пилота Димитрина Попова.

В първите дни след смъртта на летеца тя бе изключително сдържана. Впоследствие обаче, след телевизионно интервю на командира на “Граф Игнатиево” ген. Николай Русев, заподозря, че се прави опит Терзиев да бъде изкаран виновен за катастрофата.

Само не изтъквайте пред обществото (защото то не разбира, ако не му се обясни цялата ситуация), че загубата на този прекрасен човек, а и на един скъп самолет е вследствие само на пилотска грешка, защото един полет не се извършва само от пилота – повечето хора така си мислят. Той е свързан с още много летателни позиции по време на полета, като на каква височина е пусната мишената (в случая прекалено ниско), фактът от прекалената ѝ необичайно бърза скорост, воденето на пилота към целта, което се извършва от друг пост, защото той нищо не вижда в такава обстановка (през нощта и при новолуние), не вижда уредите и разчита на подадената информация отвън. При всички тези факти да го снишиш под 1000 метра, за да гони целта, а може би под 500 метра, с тази скорост, в тъмното без уреди, където небе и море са едно и да изтъкнеш, че това е вследствие на 12 часа нальот само на пилота, е прекалено. Няма да допусна да си “измият ръцете” с уменията на Терзиев, защото този човек, дори и с 12 часа за 6 месеца си е свършил работата перфектно, но е воден през цялото време с редица грешки, което е вследствие на липсата на опит на всички тези постове. С две думи – натресъл си го буквално в морето и после разчиташ на неговите умения да коригира нещо невъзможно, и да казваш, че нещо внезапно се е случило след това. И да, ген. Русев, аз ви казах “Благодаря!” без укор, защото осъзнавам риска, но това не значи, че вече 5 дни в ума и сърцето ми не бушува буря. ЗАЩО допуснахте това да се случи? Не всичко понякога трябва да бъде на всяка цена, за да се покажеш пред някого. В случая визирам генерал да се покаже пред министър и министър да се покаже пред НАТО, а в същото време да нямаш нищо”, написа Попова веднага след интервюто на генерала.

Погубихте най-достойния, изпълнителен и подготвен кадър на ВВС с неправилни ръководни решения! Но те също са вследствие липса на опит, а и наличие на подсигурен гръб по стълбичката нагоре!”, продължи преди дни вдовицата, след като бойни пилоти поискаха да бъдат обявени разговорите между Терзиев и ръководителите на полета му, от които би могла да стане ясна причината за падането на самолета.

Димитрина Попова отказа финансова помощ от община Асеновград. Летци от авиобазата обаче също събират средства за семейството на майор Терзиев.

Проверяват и ръководството на полета

При разследването се проверява и ръководството на полета. Записите от разговорите на майор Валентин Терзиев с командния център обаче са иззети от прокуратурата. Това съобщи в петък в интервю за БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той изключи версията, появила се в дните след катастрофата, че изтребителят на Терзиев може да е бил свален по погрешка.

Ако не бъде открита черната кутия на самолета, тези разговори могат да изяснят как се е стигнало до катастрофата, твърди той. Все още обаче има шансове за намиране на записващото устройство на падналия МиГ-29.

България умишлено не е търсила помощ от съюзници в НАТО, които да помогнат в търсенето и изваждането на останките от морето, каза Ефтимов.

В четвъртък бяха открити останките от изтребителя, но те са на 70 м дълбочина и разпръснати на много малки части. Районът пък е забранен за плаване заради опасността от взрив на втората ракета на самолета.

Въпреки проблема с хроничния недостиг на летателни часове през годините тези, които изпълняват бойни упражнения, разполагат с необходимия нальот. Разполагаемият нальот е вследствие на сключения договор за поддържане на самолетите, обясни още началникът на отбраната. Майор Терзиев е имал само 12 часа и 50 минути във въздуха от началото на годината, стана ясно от интервю на командира на “Граф Игнатиево” ген. Николай Русев преди седмица.

Благодарение на договора, сключен през 2018 г., майор Терзиев щеше да разполага с 4 пъти повече летателен ресурс. Трябва да има планомерно планиране на ресурса на финансови средства и да се сключват договор, за да разполагат летците ни с достатъчно нальот”, каза вчера 

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)